Audiowandeling Het verdriet van België in Kortrijk

Audiowandeling Het Verdriet van België

In april 1983 gingen Cees Nooteboom en Hugo Claus twee dagen lang in gesprek met elkaar. Het duo wandelde langs plekken in Kortrijk die een rol spelen in Claus' Het verdriet van België om er de werkelijkheid te toetsen aan die van de roman. De gesprekken werden toen opgenomen en werden nu omgezet in een geluidswandeling.

BRT-radioman Bob de Groof nam in 1983 de gesprekken tussen Cees Nooteboom en Hugo Claus op. Het resultaat? Een radioreeks die destijds werd uitgezonden in het Radio 2-programma Het Vertoon. Een podcast avant la lettre.

deBuren, de stad Kortrijk, VRT, De Bezige Bij en het Studie- en Documentatiecentrum Hugo Claus (Universiteit Antwerpen) snorden deze opnames op. Verrassend: de tijd heeft schijnbaar geen invloed gehad op de gesprekken tussen Claus en Nooteboom, integendeel. Ze kregen een soort van tijdloosheid over zich, waardoor het ook vandaag nog enorm relevante opnames zijn.

Zo relevant dat deBuren, samen met radiomaakster Eva Moeraert, de opnames omgezet heeft in een geluidswandeling. Je kan de geluidswabdeling vanaf 18 maart 2018 gratis downloaden. Op 18 maart wordt de wandeling met tal van activiteiten gelanceerd in Kortrijk. Om 10u30 kan je terecht in de Budafabriek voor Extra Penhuis met Cees Nooteboom, Kevin Absillis en Jan Vanriet (vvk 7 euro/ add 8 euro). Aansluitend is er een luisterwandeling met literaire interventies (vrij vertrek tussen 13u en 17u aan Toerisme Kortrijk, breng je smartphone en eventueel oortjes mee).