AST - Literair kunstproject

AST - Literair kunstproject Stijn Streuvels

Recent werd het kortverhaal 'Het leven en de dood in den ast' van Stijn Streuvels opnieuw uitgegeven. Tegelijk werd het literaire kunstboek AST gepubliceerd en lieten verschillende kunstenaars zich door Streuvels kortverhaal inspireren voor artistieke creaties. Zowel het literaire werk van Streuvels als de ast-cultuur komen zo onder de aandacht. 

'Het leven en de dood in den ast’ is een kortverhaal van Stijn Streuvels en wordt door de literaire wereld als een meesterwerk beschouwd. Het verhaal speelt zich af in de beslotenheid van een ast, de plaats waar chicoreiwortels worden gedroogd. Drie oudere werknemers: Blomme, Hutsebolle en Fliepo, praten en dromen in de ast over al hun wensen die door de harde leefomstandigheden nooit in vervulling zijn gegaan. 

De Provincie West-Vlaanderen heeft sinds 2014 het huis van Stijn Streuvels heropend en heruitgevonden als werkresidentie voor literaire auteurs. Twee residenten uit 2015, Koen Peeters en Bart Janssen, creëerden literair werk rond Streuvels’ novelle ‘Het leven en de dood in den ast’ en spoorden andere auteurs en kunstenaars aan hetzelfde te doen. Het boek van Streuvels werd heruitgegeven en met steun van de Provincie kwam er het literair kunstboek AST, onder dezelfde naam worden in 2016 verschillende activiteiten georganiseerd met Streuvels' novelle als thema. 

  • De publicatie AST brengt een hedendaags portret van Streuvels' novelle door het oog van zes kunstenaars
  • Kunstenaar Ward Dijck maakte een unieke reeks schilderijen met cichorei die worden tentoongesteld op Het Lijsternest, van 1 tot en met 29 mei 2016
  • Dichter Bart Janssens maakte tijdens zijn verblijf in het Streuvelshuis een gedichtencyclus over 'Het leven en de dood in den ast'. Kunstenaar Gerolf Van de Perre maakte een betoverende reeks illustraties bij de gedichtencyclus. Je kan de tekeningen bekijken in het Lijsternest van 17 juni tot 17 juli 2016