Archeologiekoffer bengt archeologie naar de klas!

Archeologie Harelbeke - Stap voor stap

Met een handige archeologiekoffer brengt de dienst erfgoed en toerisme van de Stad Harelbeke in 2016 archeologie tot in de klas. De koffer is gebaseerd op archeologische vondsten en bouwt verder op het boek ‘Stap voor Stap’ en de documentaire die gefilmd werd naar aanleiding van de opgravingen op de Collegewijk.

Er komen drie thema’s aan bod via doe-opdrachten en vragenlijsten. Bij het thema ‘archeologische sporen’ zien de leerlingen dat de ontdekkingen van archeologen niet volledig toevallig zijn. Onder het thema ‘vondsten’ leren ze de archeologische stukken zelf kennen met replica’s van scherven en munten en onder andere Romeinse spelletjes en tips om zelf aan de slag te gaan met Romeinse recepten op kindermaat. De leraar kan kiezen voor een eerder creatieve of een klassiekere aanpak. Bij uitbreiding kunnen de leerlingen zelf een huis van de Galliërs in elkaar knutselen of een mantelspeld maken.

Het pakket is er aanpasbaar voor verschillende leeftijden. De koffer werd ontwikkeld door de Universiteit Gent en bestaat uit 12 mappen met telkens verschillende opdrachten en spelletjes. Bij het pakket horen ook de film en het boek over archeologie in Harelbeke. 

Daarnaast kan je als school ook terecht bij de Unversiteit Gent voor de gratis de workshop Archeoloog in de klas.

zie ook