Archeologiedagen in Zuid-West-Vlaanderen

Archeologiedagen

De Vlaamse archeologiedagen zijn een kersvers initiatief, een proefversie naar voorbeeld van de Franse en Nederlandse archeologiedagen! Over Vlaanderen heen kan je tijdens de archeologiedagen op 1 en 2 juni 2018 alle facetten van archeologie proeven. Alle info op www.archeologiedagen.be.

Archeologiedagen in Harelbeke

Op zaterdag 2 juni geeft Fabienne Ferfers een lezing over de geschiedenis van de Gavers in Harelbeke en de archeologische vondsten die er zijn opgegraven. Na afloop van de lezing kan je een kijkje nemen in het archeologiedepot van het stadsarchief waar de archeologische collectie van stad Harelbeke wordt bewaard.

Praktisch
Wanneer: zaterdag 2 juni 2018 om 14u
Waar: Stadsarchief Harelbeke, Gentsestraat 13b, 8530 Harelbeke
Prijs: Gratis

Archeologiedagen in Anzegem

De kerk van Anzegem werd 3,5 jaar geleden getroffen door een verwoestende brand. Op 1 juni vertelt een archeoloog je meer over wat de bodem onder de afgebrande kerk verberg. De herbestemming van de kerk zal gepaard gaan met een verstoring van een groot deel van het bodemarchief. Een ideale gelegenheid voor archeologen dus om het eeuwenlange verleden van dit kerkgebouw uitgebreid te onderzoeken en vast te leggen voor dat grote delen ervan onherroepelijk vernietigd worden.

Tijdens het onderzoek werden reeds grote delen van de 12de eeuwse romaanse kerk blootgelegd. Daarnaast zullen ook enkele stukken van een 13de -14de eeuwse tegelvloer te zien zijn die bestaat uit een patroon van kleine geel en donkergroen geglazuurde tegeltjes. De verwachting is dat er ook nog heel wat menselijke begravingen van het voormalige kerkhof rond de oudere kerk aan het licht zullen komen. Met een beetje geluk vinden de archeologen ook aanwijzingen van een pre-romaans kerkgebouw of van andere activiteiten die zich in het verdere verleden op deze locatie afgespeeld hebben.

Praktisch
Wanneer: vrijdag 1 juni 2018 om 11u, 14u, 15u of 16u
Waar: Kerk Anzegem, Kerkstraat 1, Anzegem
Prijs: Gratis

 

zie ook