Antoniusvieringen binnenkort erkend immaterieel erfgoed?

Op 17 januari is het weer zover: dan wordt in tal van dorpen Sint-Antonius Abt gevierd met een winterommegang. Zo ook in Ingooigem en Rollegem. De zondag voor, op of na de naamdag van 'Toontje met het varken' brengen als kluizenaar verklede kinderen een geslacht varken naar de kerk. Na de misviering volgt een wijding van traktoren (Rollegem) en dieren (Ingooigem). Achteraf worden de onderdelen van het varken en andere offergaven geveild. De festiviteiten, ook gekend als 'Zwijntjeskermis', worden afgesloten met een gezamelijke maaltijd. 

Dit jaar zullen de festiviteiten rond Sint-Antonius Abt noodgedwongen een jaartje worden uitgesteld. Dat betekent echter niet dat we de Sint-Antoniustraditie niet in de kijker kunnen zetten! Op initiatief van enkele vieringen, willen het Centrum Agrarische Geschiedenis, Parcum en Histories een traject opstarten om de Sint-Antoniusfeesten in Vlaanderen te laten erkennen als immaterieel cultureel erfgoed. Een eerste stap in de erkenning van de Sint-Antoniusvieringen in Vlaanderen als immaterieel erfgoed is het samenbrengen van de erfgoedgemeenschap. Dit zijn de mensen die de vieringen een warm hart toedragen.

Daarom worden betrokkenen van alle Antoniusvieringen uitgenodigd voor eerste digitaal infomoment op donderdag 11 februari, om 19u. Tijdens dit infomoment wordt toegelicht wat een erkenningstraject precies betekent en inhoudt, wie actief wil betrokken zijn in dat traject en wat de Sint-Antoniusvieringen nu juist inhouden.

Geef zeker een seintje geven als u of uw organisatie geïnteresseerd zijn via laura.danckaert@cagnet.be of 016 37 21 90. De praktische info voor deelname aan het digitale infomoment volgt na uw bevestiging.

Heb je zelf een bijzondere band met een Sint-Antoniusviering in de regio, een straf verhaal, een leuke anekdote, een sprekende foto of filmpje, of ken je nog versjes, liedjes of andere gebruiken rond Sint-Antonius Abt die je met ons wil delen? Laat dan zeker iets weten op erfgoed@zuidwest.be !

zie ook

Sint-Antoniusviering

Sint-Antoniusviering

volksfeesten en tradities

Sint-Antoniusviering

Sint-Antoniusviering

volksfeesten en tradities