“Altijd iemands huis, altijd iemands kind”: Oorlogsschade in Zuid-West-Vlaanderen tijdens Wereldoorlog I, een verhaal van stenen en mensen

Algemeen Rijksarchief, Inventaire de la collection iconographique relative à la Première Guerre mondiale (photographies), nr. 884: Courtrai [Kortrijk] "Rijselstraat, huis de Bolle".

Stijn Streuvels moest zijn konijnen afstaan aan Duitse soldaten tijdens een plundering van het Lijsternest in Ingooigem, Gerard Deltour uit Lauwe werd ziek tijdens een verblijf in de gevangenis, en de dochter van Eduard Masselis uit Kortrijk overleed ten gevolge van een gasaanval. Het zijn maar enkele voorbeelden van het soms tragische leed dat de Eerste Wereldoorlog in Zuid-West-Vlaanderen veroorzaakte.

Na de oorlog werden er bij de lokale Rechtbank voor Oorlogsschade meer dan 77.000 aanvragen ingediend tot schadevergoeding, zowel voor fysische als materiële schade. De vonnissen van deze rechtbank, bewaard in het Rijksarchief, werden recent geïnventariseerd. Het zijn uitzonderlijke bronnen voor lokale en familiegeschiedenis. Tijdens de lezing 'Altijd iemands huis, altijd iemands kind' maakt archivaris Emma D’haene een balans op van de schade en legt uit hoe je zelf op zoek kan gaan naar de lotgevallen van jouw gemeente of voorouder. 

Praktisch: donderdag 8 november, 19u30-21u30, Rijksarchief Kortrijk
De lezing is een organisatie van het Rijksarchief Kortrijk in samenwerking met De Leiegouw. 

Bron afbeelding: Algemeen Rijksarchief, Inventaire de la collection iconographique relative à la Première Guerre mondiale (photographies), nr. 884: Courtrai [Kortrijk] "Rijselstraat, huis de Bolle".