Abdon Declercq - Op bevrijdersvoeten

Abon Declercq - Op bevrijdersvoeten

De laatste oorlogsmaanden vormen een woelige periode voor de inwoners van Zuid-West-Vlaanderen. Op bevrijdersvoeten brengt 13 kleine verhalen uit de laatste oorlogsmaanden. Van apotheker tot molenaar, van pastoor tot generaal. 

Molenaar Abdon Declercq beleeft angstige momenten tijdens de laatste gevechten in Deerlijk. Op de molen zie je nog steeds de sporen van het laatste gevecht tussen de geallieerden en het Duitse leger. 

 

Deerlijk herdenkt

Honderd jaar na het einde van WO I herdenkt Deerlijk de Groote Oorlog. Deerlijk lag in het Etappengebied, het bevoorradingsgebied achter de frontzone, waar de levensomstandigheden hard waren. Met de bevrijding in oktober 1918 was de gemeente verlost van het Duitse gezag, maar tegen een hoge prijs. Een jaar lang zijn er herdenkingsactiviteiten in de gemeente. Lees meer

9 september - Open Monumentendag, Tussen Deerlijk en de Schelde
vanaf 12 september - Tentoonstelling BEZETTERING 14-18
tot 30 september - Silhouetten van de Groote Oorlog
20 oktober - Molenhoek Stoet, anno 1914-1918
28 oktober - Tentoonstelling foto’s, films en objecten ‘14-’18
1 november - Reveil Deerlijk
10 november - Belevingstocht The Battle of the Last Ridge
10-11 november - Deerlijk herdenkt 100 jaar Groote Oorlog - Bloemen voor helden 

Op bevrijdersvoeten

Tot eind oktober brengt Op Bevrijdersvoeten je weekelijks een verhaal uit de laatste oorlogsmaanden. Ontdek alle filmpjes en stap mee in de voetsporen van de bevrijding!

Bronnen: Foto - Archief Léon Defraeye, Deerlijk, Verhaal - Silhouetten van de Groote Oorlog. Deerlijk in de Eerste Wereldoorlog 1914-1918, gemeente Deerlijk, 2018. Met dank aan: familie Declercq, Heemkring Dorp en Toren Deerlijk, René De Clercqmuseum Deerlijk. Credits: Op bevrijdersvoeten is een realisatie van erfgoed zuidwest, UiT in zuidwest en de 13 gemeenten van Zuid-West-Vlaanderen. Verteller: Jurgen Creyf (Racing Letterbeek), muziek: David Hilowitz, film en montage: Krew.