592 maal verteltheater in het René De Clercqmuseum

Verteltheater René De Clercqmuseum

In november 2015 wordt voor het 17de jaar op rij het verteltheater 'Hoe leefden onze voorouders een eeuw geleden?' opgevoerd in het René De Clercqmuseum.

Twintig jaar geleden kwam de vraag van een kleuterleidster om het museum met haar klasje te bezoeken. Een boeiende uitdaging voor het René De Clercqgenootschap: hoe kan het museum van een dichter ook kleuters boeien? Het museum besloot een toneelstuk te schrijven. Opa Jan en oma Mieke, gekleed in oude klederdracht, vertellen samen met nonkel Arnold en nonkel accordeon Hugo over de tijd van vroeger: de kaars en het begin van de elektrische verlichting, de Leuvense stoof en de open haard, koffie malen met de oude koffiemolen en brood snijden met het grote broodmes, de beperkte mogelijkheden van de keuken, water pompen met de pomp, de bakkersoven, het strijkijzer, de martené, het vertrek met het gazettenpapier, de baskuul, enz. Na enkele testjaren met alleen de scholen van Deerlijk werd in 1999 beslist om ook de scholen van de omliggende gemeenten uit te nodigen. Ondertussen werd het verteltheater al 592 maal gespeeld, soms voor meerdere klasjes tegelijk. Bijna alle scholen komen elk jaar terug.

Ook dit jaar verwelkomen opa’s Jan en Arnold, oma’s Mieke en Carine, nonkels Pol, Luc en Guido, alsook tante Sabine jullie.

'Hoe leefden onze voorouders een eeuw geleden?' wordt van maandag 9 tot vrijdag 27 november opgevoerd, in de voormiddag om 9 en om 10.15 uur en in de namiddag om 13.45 uur. Wil je de voorstelling zelf ook bijwonen? Dat kan, graag wel even telefonisch aanmelden: 056-728670.

Verteltheater René De Clercqmuseum