50 vrijwilligers brengen goddelijke huisraad in kaart

50 vrijwilligers starten samen met erfgoed zuidwest, de erfgoedcel voor Zuid-West-Vlaanderen, aan de inventarisatie van religieus cultureel erfgoed bewaard in de Zuid-West-Vlaamse kerken. De komende maanden zullen zo in elke kerk honderden objecten door de handen van vrijwilligers passeren. Het resultaat, een digitale erfgoedinventaris, maakt de objecten voor iedereen zichtbaar én is een belangrijk instrument bij het beheren van het religieus erfgoed. 

Kazuifels, beeldjes en zilveren kelken. De Zuid-West-Vlaamse kerken herbergen heel wat ‘religieuze objecten’ uit een ver of een recenter verleden. Enkele honderden objecten met historische waarde worden bewaard in de vele ruimtes, in kasten en op zolders van de kerk. Dat een kelk voor miswijn wordt gebruikt klinkt waarschijnlijk niet vreemd in de oren. Maar wie kent nog een manipel? Achter elk object in een kerk schuilt een verhaal, een gebruik of een (lange) geschiedenis. erfgoed zuidwest en de provincie West-Vlaanderen slaan de handen in elkaar om samen dit religieus erfgoed in Zuid-West-Vlaanderen te inventariseren binnen het project Goddelijke Huisraad.

Bij de inventarisatie worden alle objecten genummerd, gemeten, beschreven en gefotografeerd. Klinkt eenvoudig... Maar wat staat er precies in een beschrijving? Waarop let je om een goede foto te maken? Hoe verplaats je de objecten zonder brokken te maken? Op 26 januari 2017 organiseerden zuidwest en de provincie West-Vlaanderen een vormingsdag in de Sint-Martinuskerk te Desselgem waarbij de vrijwilligers de kneepjes van het vak leerden. Gewapend met rolmeter, katoenen handschoenen, labels, stift, laptop, fototoestel en heel wat koffie gaan de 50 vrijwilligers aan de slag. Alle objecten worden één voor één genummerd, gemeten, beschreven en gefotografeerd. Vanaf februari zal zo heel wat bedrijvigheid heersen in de St-Martinuskerk in Desselgem, de St.-Columbakerk in Deerlijk, de St-Jan-De-Doperkerk in Anzegem, de St-Elooiskerk in Kortrijk en de St-Dionysiuskerk in Zwevegem. Deze 5 kerken werden geselecteerd voor de eerste projectfase van Goddelijke Huisraad, in april volgt een tweede projectoproep. 

Resultaat wordt een digitale erfgoedinventaris, op het provinciale platform erfgoedinzicht.be, zodat iedereen van thuis uit dit religieus erfgoed kan bewonderen. De inventaris is daarnaast ook belangrijk om de vele kerkschatten goed te beheren. Aansluitend biedt zuidwest praktische hulp, begeleiding en expertise, zoals in scenario’s van mogelijke herbestemming en nevenbestemming van de kerk en haar inboedel.

Goddelijke Huisraad in cijfers:

  • 1/2 dag – per week gaat elke vrijwilliger een halve dag aan de slag in de kerk
  • 4 stappen – het registratieproces bestaat uit 4 stappen: nummeren, meten, registreren, fotograferen
  • 5 kerken – voor de eerste projectfase werden 5 kerken geselecteerd, in april volgt een tweede projectoproep
  • 50 vrijwilligers – in totaal zullen 50 vrijwilligers meewerken aan de inventarisatie
  • > 1000 objecten – tegen de zomer zullen zo meer dan 1000 objecten gefotografeerd en beschreven zijn 

Wil je aansluiten als vrijwillger of heb je vragen over dit project? Contacteer erfgoed zuidwest via erfgoed@zuidwest.be of 056 24 16 16. 

Foto's startmoment