38 vrijwilligers inventariseren 1700 'Goddelijke' erfgoedprojecten

Goddelijke Huisraad

In november 2016 gaf de intergemeentelijke erfgoedcel erfgoed zuidwest het startschot voor het project Goddelijke Huisraad. Met samen net geen 1000 registratie-uren op de teller ronden de eerste drie kerken ‘hun inventarisatie’ in 2017 af. In totaal werkten 38 vrijwilligers mee. Onder begeleiding van de erfgoedcel, en gewapend met rolmeter, computer, katoenen handschoenen, fototoestel en veel koffie, inventariseerden ze samen zo’n 1700 objecten.

Inventaris Sint-Dionysisus en Sint-Genesiuskerk Inventaris Sint-Columbakerk Inventaris Sint-Martinuskerk

Een inventaris voor de kerk

Kazuifels, beeldjes en zilveren kelken. De Zuid-West-Vlaamse kerken herbergen heel wat religieuze objecten uit een ver of een recenter verleden. Een volledig overzicht van al deze ‘kerkschatten’ is niet altijd voorhanden. En ook de kennis over veel van deze objecten verdwijnt stilaan. Dat een kelk voor miswijn wordt gebruikt klinkt waarschijnlijk niet vreemd in de oren. Maar wie kent nog een manipel? Achter elk object in een kerk schuilt een verhaal, een gebruik of een (lange) geschiedenis

Het project ‘Goddelijke Huisraad’ begeleidt kerkbesturen bij de zorg voor en inventarisatie van roerend erfgoed, bewaard in parochiekerken. In eerste instantie begeleidde de erfgoedcel drie kerken: de St-Martinuskerk in Desselgem, de St.-Columbakerk in Deerlijk en de St-Dionysiuskerk in Zwevegem. Na een praktisch vormingsmoment, waar de kneepjes van het vak aangeleerd werden, gingen de vrijwilligers aan de slag. Projectmedewerker Ineke Bruynooghe begeleidde de inventarisaties in de kerken. Elk object werd genummerd, opgemeten, geregistreerd en gefotografeerd.

Goddelijke Huisraad in cijfers

Sint-Dionysiuskerk Sint-Denijs, Zwevegem

 • 15 vrijwilligers
 • 303 registratie-uren
 • 545 erfgoedobjecten
 • 989 foto's

Sint-Martinuskerk Desselgem, Waregem

 • 10 vrijwilligers
 • 390 registratie-uren
 • 543 erfgoedobjecten
 • 937 foto's

Sint-Colombakerk Deerlijk

 • 13 vrijwilligers
 • 303 registratie-uren
 • 625 erfgoedobjecten
 • 1100 foto's

Van doksaal naar digitaal

Religieus erfgoed bewaren voor de toekomst is niet altijd evident. Kerken zijn immers geen stille musea of schatkamers. Het zijn plekken waar religieuze voorwerpen worden vastgenomen, gebruikt en gekoesterd. Het klimaat in de kerk – temperatuur en vochtigheid – maar ook vandalisme en brand of andere calamiteiten vormen een risico voor de inboedel van de kerk. Een goede inventaris – weten wat je in huis hebt – is de eerste stap voor een goede bewaring.

Daarnaast zijn steeds meer kerken in ‘transitie’. Er is sprake van herbestemmingen en nevenbestemmingen. Een goede inventaris vormt de basis voor een eventuele ‘waardering’ – kiezen wat behouden moet worden of welke objecten in een andere kerk een nieuwe thuis kunnen krijgen.

Tot slot maakt de inventarisatie het mogelijk de erfgoedschatten online zichtbaar te maken. Van thuis uit kan iedereen de collectie raadplegen via www.erfgoedinzicht.be - de provinciale erfgoeddatabank, en zo grasduinen in de  kerkelijke collectie van Sint-Dionysisus en Sint-Genesiuskerk (Zwevegem), de Sint-Columba (Deerlijk) en de  Sint-Martinus (Desselgem, Waregem).

zie ook

goddelijke huisraad @ deerlijk (2017)

Goddelijke Huisraad

registratie
erfgoedzorg
herbestemming