1918 The Final Offensive

The yanks are coming

The yanks are coming! De nieuwe tijdelijke tentoonstelling in HIPPO.WAR vertelt het verhaal van de laatste dagen van de oorlog. Tijdens de laatste dagen van de oorlog krijgt de legergroep Vlaanderen, met Belgische, Britse en Franse troepen, hulp van twee Amerikaanse divisies. 1918 The Final Offensive is een samenwerking tussen Waregem, Heuvelland en Zonnebeke en vertelt het verhaal van de bevrijding van Waregem tot het vieren van de wapenstilstand in Oudenaarde. 

Na vier jaar bezetting, wordt Waregem eind oktober 1918 bevrijd door de Fransen. De Amerikaanse 91ste divisie vervoegt de troepen in Waregem en samen met de Britten zetten ze de opmars verder richting Oudenaarde. Tijdens zware gevechten in de Spitaalsbossen sterven heel wat Amerikaanse soldaten. Velen onder hen zullen (tijdelijk) worden begraven op de Amerikaanse begraafplaats te Waregem. Ondertussen proberen de Duitse troepen te verhinderen dat de geallieerden de Schelde oversteken en Oudenaarde innemen. Met veel moeite slagen Amerikaanse soldaten uit de 37ste divisie er als eerste in de Schelde over te steken. De dagen erna wordt wordt Oudenaarde ingenomen. De Duitse legers zien hun nederlaag in en enkele dagen later wordt de wapenstilstand ondertekend.

De tijdelijke tentoonstelling “1918 The Final Offensive” is een samenwerking tussen Waregem, Zonnebeke en Heuvelland. Op deze drie locaties wordt een tentoonstelling getoond die een ander facet van het laatste oorlogsjaar belicht. In dat jaar wordt Legergroep Vlaanderen opgericht, een internationale troepenmacht met Belgen, Fransen en Britten, onder nominaal bevel van koning Leopold. Ondertussen bereiken ook de eerste Amerikaanse divisies de Europese kust. In 1918 zullen vier Amerikaanse divisies zich bij de legergroep Vlaanderen voegen. De geallieerden zetten nu alles op alles om een eind te maken aan de Groote Oorlog.

In het deel te Waregem, met als ondertitel “The Yanks are Coming” wordt gefocust op de laatste dagen van de oorlog. Aan de hand van talrijke foto’s, luisterfragmenten, artefacten en bewegende beelden, leert de bezoeker bijna dag na dag wat er gebeurde tijdens die laatste opmars van de geallieerden tussen Waregem en Oudenaarde.

De tijdelijke tentoonstelling is gratis te bezichtigen in het bezoekerscentrum HIPPO.WAR tijdens de reguliere openingsuren (woe tem zondag, van 14u tot 18u). Van 21 april tot 15 november 2018.

zie ook