1917-2017 - De evacuatie van Geluwe en Wervik

Carll Cneut - De evacuatie van Wervik en Geluwe

Vluchten is van alle tijden. Vanaf mei 1917 werd er hevig gevochten in de lucht boven Wervik en Geluwe. Bijna elke dag had de streek rond Wervik te lijden onder artilleriegranaten en bommen. In 1917 werd het te gevaarlijk en moesten Wervikanen en Geluwnaren gedwongen hun (t)huis verlaten. Plots werden ze vluchteling. Met een minimum aan bagage werden ze op de trein gezet. De stad Wervik wil dit stuk geschiedenis herdenken met het project 1917-2017.

De vele vluchtelingen uit Wervik en Geluwe werden opgevangen in Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Brabant en Limburg. Carll Cneut kreeg de oprdacht een schilderij te maken met de verbeelding van de evacuatie in zijn eigen unieke beeldtaal. Tientallen figuren en objecten in eerder donkere, sombere tinten domineren het doek. Je kan het schilderij bekijken in de bibliotheek van Wervik.

Getuigen gezocht!

Een kopie van het schilderij van Carll Cneut werd versneden in verschillende puzzelstukken. Deze stukken worden verdeeld over de gemeenten waar dorpsgenoten tijdelijk opvang vonden. De inwoners van die gastgemeenten kunnen hun verhalen over de periode kwijt in een schrift. Zo wordt een stukje geschiedenis gereconstrueerd. Heb je zelf nog verhalen over de evacuatie van Wervik of Geluwe? Of heb je nog foto's liggen? Neem contact op met de erfgoeddienst van Wervik (erfgoed@wervik.be, 056 95 24 23). 

Wedstrijd

Vanaf juni verschijnen her en der in Wervik figuren uit het schilderij 'De Evacuatie van Geluwe en Wervik'. Ze staan symbool voor het gedwongen vertrek van de vele duizenden inwoners in 1917. Zoek de figuren in de straten (zes locaties), duid de figuren aan op het wedstrijdformulier en win een boekenpakket over de Eerste Wereldoorlog!

zie ook

Erfgoedcentrum de Briekenmolen Wervik

Stadsarchief Wervik

archiefinstelling