100 jaar vliegen in Wevelgem-Kortrijk - feestweekend

Vliegveld Wevelgem-Kortrijk

In 2017 bestaat de luchthaven Wevelgem-Kortrijk 100 jaar. Een feestweekend en een jubileumpublicatie plaatsen deze gebeurtenis in de kijker. 

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd een vliegveld aangelegd op de rand van het grondgebied Bissegem door het Duitse leger. Een interessante locatie, dicht bij de Leie en de spoorweg. Al snel werd het vliegveld uitgebreid naar het grondgebied van het aangrenzende Wevelgem. Het vliegveld kende de volgende 100 jaar een boeiende geschiedenis. Na de oorlog werd de luchthaven in gebruik genomen door de Vliegschool. In de Tweede Wereldoorlog werd het verder uitgebouwd door het Duitse leger en na de bevrijding werd het verder door de geallieerden gebruikt. Vanaf de jaren 60 ontwikkelde Wevelgem zich als regionale luchthaven voor burgerlijke luchtvaart.

Ontdek de geschiedenis van 100 jaar vliegveld tijdens het feestweekend op 25 en 26 augustus 2017. Naar aanleiding van deze verjaardag werd ook FAS-expo - het luchtvaartmuseum op het vliegveld - vernieuwd. Tijdens het feestweekend is het museum gratis te bezoeken.

Meer weten over 100 jaar luchthaven Wevelgem-Kortrijk? Het boek '100 jaar vliegen in Wevelgem-Kortrijk' van Guido Bouckaert behandelt het ontstaan van het vliegveld in 1917, de geschiedenis en het erfgoed van het militaire vliegplein en van de burgerlijke luchthaven, en laat honderd personen vertellen over hun herinneringen aan het vliegveld.

zie ook