100 jaar vliegen in Wevelgem-Kortrijk 1917-2017

100 jaar vliegen in Kortrijk-Wevelgem 1917-2017

In 2017 bestaat de luchthaven Wevelgem-Kortrijk 100 jaar. Een driedaags evenement en een jubileumpublicatie plaatsen deze gebeurtenis in de kijker. 

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd een vliegveld aangelegd op de rand van het grondgebied Bissegem door het Duitse leger. Een interessante locatie, dicht bij de Leie en de spoorweg. Al snel werd het vliegveld uitgebreid naar het grondgebied van het aangrenzende Wevelgem. Het vliegveld kende de volgende 100 jaar een boeiende geschiedenis. Na de oorlog werd de luchthaven in gebruik genomen door de Vliegschool. In de Tweede Wereldoorlog werd het verder uitgebouwd door het Duitse leger en na de bevrijding werd het verder door de geallieerden gebruikt. Vanaf de jaren 60 ontwikkelde Wevelgem zich als regionale luchthaven voor burgerlijke luchtvaart.

In augustus 2017 wordt, naar aanleiding van de 100-jarige verjaardag, een driedaags evenement georganiseerd. Auteur Guido Bouckaert werkt daarnaast aan een jubileumboek. Het boek '100 jaar vliegen in Wevelgem-Kortrijk 1917-2017' vertelt, aan de hand van bijzondere verhalen, over het heden, verleden en de toekomst van de luchthalven. Van het verhaal van de vader van Dirk Frimout tot het persoonlijke vliegtuig van Koning Boudewijn, van de crash in het dak van een naburig huis tot het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama.

Je kan nu intekenen voor de publicatie die eind september 2016 verschijnt. Het geïllustreerde boek telt zo'n 200 pagina's en kost 35 euro. 

zie ook