Mogelijke sites Waregem

Wil je graag wat meer weten over de verschillende vlas- en textielsites in Waregem? 

Over Gernay-Delbecque vind je het volgende terug:

  • In 1943 stierven zeven mensen en raakten achttien anderen gewond bij een luchtaanval tijdens. Meer info over het bombardement vind je hier.
  • Ook over de herdenking vind je heel wat informatie terug.

Over Sofinal vind je het volgende terug:

  • Een uitgebreid over de geschiedenis was er te lezen in de Standaard van 20/09/2001.
  • Wist je dat de site rond Sofinal vandaag ook een andere bestemming kreeg? Meer over de herbestemming vind je hier terug.
  • foto's van de intussen afgebroken site vind je hier terug.

De geschiedenis van weverij Devos is een turbulente. Familiedrama’s, geld en de oorlog spelen allemaal een grote rol in dit verhaal. Beginnen bij de start. In 1928 richt Valère Devos voeringwever Devos op met de steun van enkele familieleden. Tijdens WO II doet Devos echter zaken met de Duitse bezetter, waarop zijn familieleden hem uit de groep zetten. Verbitterd maar niet verslagen richt Valère Devos in 1946 concurrent Sofinal op. Sofinal profileert zich als spinnerij en ververij voor het bedrukken en veredelen van textiel.

Sinds 1943 vind je op deze site een spinnerij en een ververij voor het bedrukken en veredelen van textiel. Nemen we een sprong in de tijd. Zonen Benoît en Bernard Devos worden door Valère aangemoedigd om het expansiebeleid voort te zetten. Het stambedrijf herdoopt zich in de jaren vijftig tot Cotesa-Devos (Comptoir Textil Société Anonyme Devos) en heeft in Sofinal een geduchte concurrent. En dan komt in 1987 het uur van de wraak. Via een anoniem bod koopt Sofinal voor 1,45 miljard frank Cotesa over. Het was een van de grootste puur Belgische overnames van de voorbije jaren. Betrokkenen uit de textielwereld verzekeren dat, had Cotesa Devos geweten dat Sofinal de opkoper was, het nooit aan hen zou hebben verkocht. Sofinal investeert in de periode 1985-1991 erg veel en Sofinal-Cotesa staat op het hoogtepunt van zijn macht. Er zijn bijna 1.400 medewerkers, 7 miljard frank omzet (€165 miljoen), een operationele cashflow van goed 1 miljard frank (€23 miljoen) en 1.200 hypermoderne weefgetouwen. Daartegenover staan echter ook ettelijke miljarden franken schulden, die op een bepaald ogenblik oplopen tot 7 miljard frank (€165 miljoen).

Wanneer broer Bernard zich uitkoopt, zorgt dit voor een grote financiële aderlating. De groep heeft ook verschillende miljarden franken schuld als gevolg van de sterke expansie. De renteopstoot en de terugvallende conjunctuur nemen de groep in de tang. Maar ook tussen de andere familieleden lopen de spanningen op. De vijf vrouwen uit de familie worden uitgekocht en verschillende investeringsmaatschappijen stapt in het kapitaal. De groep komt echter steeds meer in liquiditeitsproblemen. Geld voor investeringen is er niet meer. Pannes aan weefgetouwen worden hersteld met onderdelen van andere machines.  Op de vloer leeft het gevoel dat ‘financiers’ de macht overgenomen hebben. Concurrent en aartsrivaal Concordia haalt voordeel uit de malaise. De verslechterende conjunctuur voert de druk nog op. Na een groot juridisch drama met bankeninmenging en familieruzies, houdt het bedrijf in 2003 op te bestaan. De plaats waar vroeger Sofinal/sofitex was, is nu het nieuwe wvi-bedrijvenpark Transvaal. De gebouwen zelf zijn gesloopt.

Terug naar de bronnenlijst