Jobstudenten gezocht - Digitale collectieregistratie archeologie

Digit all tegoare

Jobstudenten – Inzetbaar tussen 20 juni en 16 september 2022

Stel je kandidaat Lees meer over Digit All Tegoare

Voor het project Digit-All Tegoare scharen zeven partners zich achter één gemeenschappelijk doel: het digitaal registreren van historische archeologische collecties in West-Vlaanderen. En ook jij kan deel uitmaken van dit registratieteam. Meld je aan als jobstudent en registreer mee! 

Voor het project Digit-All tegoare zoeken we negen jobstudenten en dit in de zomerperiode. Als nauw team registreer je samen met andere studenten historische archeologische collecties. En dit onder begeleiding van de collectiebeheerders en de projectmedewerker. Tijdens de zomer van 2022 wordt er op drie locaties geregistreerd: het Regionaal Archeologisch Museum aan de Schelde in Waarmaarde, erfgoeddepot DEPOTYZE in Ieper en Abdijmuseum Ten Duinen in Koksijde. Bij je kandidaatstelling kan je zelf aangeven op welke locatie je graag aan de slag gaat. 

De collecties en werklocaties

Depotyze - Ga aan de slag met de collectie Kemmelberg

Beschrijving collectie: De collectie bevat erfgoed van internationaal belang afkomstig van op en rond de Kemmelberg. Het omvat stukken tot 40.000 jaar oud; grote aantallen lithische & aardewerken objecten (ca. 6000 jaar oud) en een uitzonderlijk groot aantal objecten uit de IJzertijd.

Locatie: Erfgoeddepot DEPOTYZE vind je in Ieper. Het depot is bereikbaar met de Bluebike (voorzien door het project) vanuit het station van Ieper (4 km).

Planning: Registraties gebeuren tussen 20 juni en 31 juli 

Regionaal archeologisch museum - Van Kooigem tot Kerkhove

Beschrijving collectie: Kooigem: archeologisch materiaal opgegraven in 1986 naar aanleiding van reeds eerder uitgevoerde opgravingen op de site Kooigem-bos. Het materiaal betreft voornamelijk IJzertijd (gedeeltelijk gelijkaardig met de site Kemmelberg) en Gallo-Romeins. 
Kerkhove-Kouter: grote site met een lange opgravingsgeschiedenis (midden 1970’s – eind 1980’s). Het overvloedige archeologisch materiaal dateert grotendeels uit het Neolithicum, de Gallo-Romeinse en Merovingische periodes. Tijdens de Gallo-Romeinse periode betrof de site een grote baanpost, tijdens de Merovingische lag er een klein dorp of erf.

Locatie: Het regionaal archeologisch museum vind je in Kerkhove. Het museum is bereikbaar vanuit het station van Anzegem met de fiets (5 km)/bus (10 min) of via het station van Waregem met de bus (30 min). 

Planning: Registraties gebeuren tussen 20 juni en 7 augustus

Abdijmuseum Ten Duinen - De collectie Damme wacht op jou! - VOLZET

Het Abdijmuseum Ten Duinen herbergt een archeologische deelcollectie ‘Damme’ afkomstig van opgravingen (1968-1976) ter hoogte van de verdwenen middeleeuwse haven te Damme. Het te registreren materiaal betreft voornamelijk een gevarieerde collectie aardewerk uit de late middeleeuwen en nieuwste tijd.  

Locatie: Het Abdijmuseum vind je in Koksijde. De locatie is bereikbaar via het station van Koksijde (+ buslijn 69 tot aan halte Sociaal Huis) of via het station De Panne (+ kusttram halte Ster der zee, 15 min). 

Planning: De jobstudentenposities voor deze locatie zijn volzet. Er is wel nog de mogelijkheid je aan te melden als stagiair(e), hiervoor kan je contact opnemen met Jan Verlaet (jan@zuidwest.be). Registraties gebeuren tussen 15 augustus en 11 september

Wat kan je zelf verwachten

 • Je registreert archeologische stukken, en dit volgens de aangereikte handleiding.
 • Je zorgt voor een correcte (her)verpakking van de stukken. 
 • Je zorgt voor een goede foto van de archeologische objecten. Waar nodig zorg je voor een correcte nummering. 
 • Je wordt nauw begeleid en krijgt de nodige basisvorming
 • Je werkt in een depot in West-Vlaanderen (Ieper, Waarmaarde, Koksijde). Bij je kandidaatstelling kan je je locatie naar keuze opgeven. Ben je flexibel hierin, zoveel te beter, misschien kan je deze zomer in meerdere depots aan de slag? 
 • Je ontvangt naast je verloning een vergoeding woon-werkverkeer (openbaar vervoer en/of fiets). De projectpartners voorzien waar mogelijk opties om met het openbaar vervoer naar je werklocatie te komen. 
 • Je bouwt een unieke ervaring op in:
  • het registreren en beschrijven van archeologische collecties
  • je krijgt een blik op de werking achter de schermen van musea en depots

Wat verwachten wij

 • Je ben student archeologie (bachelor of master)
 • Je weet van aanpakken, bent nauwgezet en hebt oog voor details
 • Je bent spontaan en leergierig 
 • Ervaring met depotwerking is een pluspunt 
 • Het project Digit-All Tegoare loopt de hele zomer. Jobstudenten worden aangesteld voor meerdere weken tijdens deze periode. Bij voorkeur werk je als student 4 weken mee aan het project. Je kan bij je kandidaatstelling zelf aangeven welke weken je beschikbaar bent. Op basis van je beschikbaarheden maken we de puzzel. 
 • Er is ook de mogelijkheid om je aan te melden als stagestudent voor dit project. Neem contact op met Jan Verlaet via jan@zuidwest.be

Solliciteren en procedure

 Kandideren kan tot en met 29 mei via het formulier. In de daaropvolgende week nodigen we je uit voor een digitaal gesprek. 

Meer info 

Voor bijkomende vragen in verband met het profiel kan je terecht bij Jan Verlaet, jan@zuidwest.be of 0477 75 77 29.