Erfgoedmysteries. Op de taart met Marieke De Maré

Podcast Erfgoedmysteries - illustratie Flore Deman
ontsluiting

Wat doet een Wevelgemse peer in een Aalbeekse taart? Hoe geraak je vanuit een Romeins paleis, door een Aziatisch bos tot binnenin een landelijk woning? Of hoe brengt een Belgisch-Japans duo Oosterse en Westerse ambachten samen in de Ijzerwinkel van Huib Hoste? 

Zuid-West-Vlaanderen is rijk aan erfgoedmysteries. Vanaf 27 oktober trekt Marieke De Maré eropuit. Gewapend met een microfoon en een stuk taart gaat ze op zoek naar antwoorden (of nog meer vragen). 

Erfgoedmysteries is een podcast voor wie gezegend is met een gezonde nieuwsgierigheid, hunkert naar erfgoed - en van taart houdt. Beluister de podcast hier of abonneer je via Apple Podcast, Stitcher, TuneIn of Spotify.

Listen on Apple Podcasts

Aflevering 1 - Wat doet een Wevelgemse peer in een Aalbeekse taart?
In Wevelgem ontmoet Marieke Dieter Dewitte. Enkele jaren geleden ontdekt hij samen met de fruitwerkgroep VELT een meer dan 100 jaar oude perenboom - drager van de Mahieuperen. Een perenras met oorsprong in Aalbeke dat er vanouds gebruikt werd bij het vervaardigen van de Sint-Corneliustaarten. VELT bewoog hemel en (letterlijk) aarde om de boom, zijn geschiedenis en de Sint-Corneliustaarten te bewaren.

Aflevering 2 - Hoe word je verliefd op een oude Ijzerwinkel? 
Marieke trekt naar de ijzerwinkel van Huib Hoste. Tussen de wederopbouwwoningen van Wervik is dit één van de eerste modernistische gebouwen van het land. Huidige eigenaars, ontwerpersduo Els Mertens en Keizo Yakusiji, gaan op zoek naar de roots van het pand. Hun liefde voor dit monument spreekt boekdelen, dat hoor je ook. Vanuit die passie creëeren ze er een nieuwe en open atelierruimte, Atelierke, een ontmoetingsplek voor ambachten uit west en oost.

Aflevering 3 - Hoe komt een Romeins paleis in Kortrijk terecht?​
Een Aziatisch bos of Romeins paleis. In de coulissen van de Kortrijkse Schouwburg wandel je van het ene decor in het andere. Enkel grote theaters konden zich voor elke voorstelling een nieuw decor veroorloven. De oplossing? Een collectie algemene decors, décors de repertoire. We schrijven 1920-1921 als de Kortrijkse decors naar de pasgebouwde Schouwburg verhuizen. Nu, 100 jaar, later viert de Schouwburg haar verjaardag en unieke collectie decors. Dwaal samen met Marieke en Dries Van Robaeys door 100 jaar theater- en decorgeschiedenis.

Aflevering 4 - Hoe bouw je een neogotisch kasteel? 
In aflevering 4 gaat Marieke op bezoek in het kasteel van Loppem. Monumentenwachter Brecht Lagae en barones Isabelle van Caloen nemen je terug mee in de tijd. Het kasteel uit de 19e eeuw is het eerste totaalproject van de Kortrijkse architect Jean-Baptiste Bethune. Het enige kasteel van België waar zowel het exterieur als interieur volledig bewaard zijn gebleven. Bethune ontplooide in dit kasteel zijn metier als neogotisch architect, ontwikkelde zijn artistieke kunnen en stelde zich als een volleerd diplomaat op tussen de vakmannen en de opdrachtgever.

Aflevering 5Hoe bewaar je de ziel van een overleden schrijver?
Voor het raam van het Lijsternest – de historische woning van Stijn Streuvels – smult Marieke samen met Thomas Jacques van een stukje taart. In het Lijsternest schreef Stijn Streuvels romans als De VlaschaardDe Teleurgang van den Waterhoek en Prutske. Boeken waarin het Vlaamse landleven centraal staat. Streuvels wilde na zijn dood geen standbeeld, maar hoopte wel dat Het Lijsternest intact bewaard zou blijven. Vandaag snuister je er door kunstwerken, boeken en reissouvenirs. Tijdens de wintermaanden laten schrijvers er zich inspireren door de rust en Streuvels’ nalatenschap. In het Lijsternest geldt nog altijd zijn motto: Nulla dies sine linea.

De podcast Erfgoedmysteries is een cocreatie van erfgoed zuidwest en de IOED binnen intercommunale Leiedal. Reporter en montage: Marieke De Maré, illustratie: Flore Deman. Elk najaar bieden erfgoed zuidwest en de IOED je insprirerende projecten en een ontmoeting aan tafel. Dit jaar lukt dat tafelen niet zo goed, maar we brengen je nog steeds een inspirerend verhaal van een sterke verteller. Misschien zorg jij voor koffie en taart bij het luisteren?