erfgoedcafé - menukaart

Erfgoedcafé - Verhalen met mes en vork

Kies jouw favoriete erfgoedlezingen à la carte!

SPREKER/001: Het erfgoedleven zoals het is... Enkele blikopeners - PATRICK DE RYNCK

Patrick De Rynck werkt inmiddels een dikke twintig jaar voor de meest diverse erfgoedmensen en -organisaties. Zo maakte hij in 1998 een studie over de zin van een museumjaarkaart… Is er veel veranderd in die jaren? Het Europees Erfgoedjaar – jawel, dat zijn we in 2018 – is een kans om terug en vooruit te blikken. Om de blik scherp te stellen: erfgoed, gaat dat over het object of het subject? Over toekomst of over verleden? Over wij en zij? Wie bepaalt wat erfgoed is en wordt…? Met veel voorbeelden uit het (Europese en Vlaams-Nederlandse) erfgoedleven zoals het is…

Patrick De Rynck is freelancer in de wereld van het erfgoed en omgeving. Ook classicus, auteur en vertaler.

SPREKER/002: Bob. Hoe vind je iemand die misschien niet bestaat? - MIRKE KIST (Audiocollectief SCHIK)

Bob is een zesdelige podcast gemaakt in opdracht van de VPRO over Elisa, vierentachtig jaar en verliefd.. op Bob.Een mysterieuze man waar ze anderhalf jaar geleden plots over begon te praten. Een man waar haar drie dochters tot dan toe nog nooit van hadden gehoord en over wie hun moeder nu niet meer kan zwijgen. Maar bestaat Bob wel? En hoe zit het met dat kindje waar Elisa steeds over begint? Het kindje van haar en Bob, dat ze op haar vijftiende zou hebben afgestaan in een klooster…

Radiomaakster Mirke Kist vertelt je over haar zoektocht naar het bestaan van een persoon, wanneer alle getuigen verdwenen of overleden zijn.

Mirke Kist (1991, Nederland) is mede-oprichter van het audiocollectief SCHIK. Ze behaalde de Master Drama-Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. In 2014 won ze de Korte Golf Radiowedstrijd met Twister. Naast haar werk als radiomaker, schrijft ze ook. In 2015 won ze de juryprijs van schrijfwedstrijd WriteNow! Ze publiceerde onder andere in Das Magazin, De Titaan en schreef een serie columns voor Trouw.nl.

Benieuwd? Je kan de podcast vooraf al beluisteren.

SPREKER/003: De Foodarcheoloog - JEROEN VAN VAERENBERGH

De Foodarcheoloog heeft het gehad met het herbegraven van archeologische verhalen in stoffige depots en duffe rapporten. Maak op het erfgoedcafé kennis met het verloren gewaande verhaal van het dagelijks overleven van onze voorouders. Een verhaal dat actueler is dan ooit. De Foodarcheoloog serveert een tijdloos verhaal over puurheid, traditie, ambacht, duurzaamheid, diversiteit, zintuiglijkheid en traagheid.
Voel, ruik en proef de geschiedenis.

Jeroen Van Vaerenbergh is actief als erfgoedconsulent bij Erfpunt, het aanspreekpunt voor onroerenderfgoedzorg in het Waasland. Wat Jeroen jarenlang als archeoloog uit de grond haalde, verwerkt hij vandaag in de pan. 

SPREKER/004: Mahieupeer 2.0. Over een boom, peren en Sint-Corneliustaarten - DIETER DEWITTE 

In Wevelgem staat een meer dan 100 jaar oude perenboom - drager van de mahieuperen. Een perenras met oorsprong in Aalbeke dat vanouds gebruikt werd bij het vervaardigen van de Sint-Corneliustaarten. Bijzonder is dat er slechts één standplaats van dit perenras meer bekend is. VELT Wevelgem-Menen bewoog het voorbije jaar hemel en aarde om de boom, zijn geschiedenis en de Sint-Corneliustaarten te bewaren.

Dieter Dewitte maakt deel uit van het bestuur van VELT Wevelgem-Menen, hij is er onder andere actief in de Fruitwerkgroep.

SPREKER/005: Van vlas tot kunst - BART SPITAELS

Bart Spitaels maakt tijdens zijn residentie in Machelen-aan-de-Leie (SOLO) een serie tekeningen van abstracte gebouwcomplexen, gebaseerd op de voormalige vlasroterijen uit de Leiestreek. Tijdens zijn residenties zocht hij verschillende sites op en ontmoette de eigenaars of nazaten. Hier en daar kon hij de woonhuizen en fabrieken binnenkijken. Aan de hand van foto’s verwerkte hij de bouwelementen en details in zes tekeningen, elke tekening refererend naar één bepaalde site. De tekeningen werden in kleur uitgevoerd, met dikke omtreklijnen in potlood. De geabstraheerde elementen zijn onrealistisch opgestapeld, als bouwconstructie onuitvoerbaar. De tekeningen zijn uitgewerkt zonder perspectief. Zo versterken ze hun historische referentie en hun fantasierijke karakter.

Bart Spitaels studeerde schilderkunst aan Sint Lucas in Gent, maar werkt momenteel voornamelijk met potlood. In zijn tekeningen verwijst hij naar de moderne kunst van Fernand Leger en Malevitch.

SPREKER/006: 1918, een spoor van herinneringen - PIETER TROGH

In de herfst van 1918 verplaatste het front zich van west naar oost. Geallieerden rukten op, Duitsers trokken zich terug, en de rustige hoogte tussen Leie en Schelde werd plots frontgebied. In deze streek werden de pijnlijkste sporen getrokken tijdens de laatste oorlogsmaand. In korte tijd sneuvelden sluizen, bruggen, molens, en kerktorens, maar de grootste tol was de menselijke. De hevige gevechten eisten nog duizenden mensenlevens, ook onder de burgers. Om hun aftocht te dekken legden de Duitsers de streek hevig onder vuur, onder andere met gifgasgranaten, waardoor honderden burgers het leven lieten.

Pieter Trogh neemt je aan de hand van getuigenissen en herinneringen mee door deze maand strijdgewoel. Pieter is inhoudelijke medewerker van het In Flanders Fields Museum, hij gaf vorm aan To End All Wars, de eerstvolgende tentoonstelling in het IFFM.

SPREKER/007: Groei en bloei van de fluweelindustrie in Zuid-West-Vlaanderen - ANNELIES BLANCKE

Tussen de jaren 1910 en 1930 kennen zowel de vervaardiging van tapijt als van meubelstoffen een enorme groei in Zuid-West-Vlaanderen. Ook het netwerk van toeleveranciers , ontwerpers, machinebouwers en vertegenwoordigers breidt zich uit. West-Vlaamse tapijten en meubelstoffen worden wereldwijd gevraagd en geëxporteerd. In de regio waren/zijn opvallend veel fluweelwevers actief. Dit meer complexe poolweefsel heeft een prestigieuze uitstraling en werd/wordt ook gebruikt in theaters, vliegtuigen en treinen. Ondertussen is de industrie ingekrompen maar zijn er nog - al dan niet letterlijke sporen - van dit rijke industrieverleden aanwezig. Maak kennis met dit verhaal aan de hand van concrete voorbeelden.

Annelies Blancke is masterstudente kunstwetenschappen aan de universiteit van Gent. Ze werkt aan een masterthesis rond de fluweelindustrie in de regio.

SPREKER/008: Verhalen uit de Barakken - FREDERIC DEHAUDT

Er is iets met de grond van de Barakken. Overal elders bestaat de bodem uit zand of klei of leem. In de bodem van de Barakken zitten verdriet en nostalgie, want deze gronden zijn ooit in de steek gelaten. Verhalen over en uit de Barakken.

Frederic Dehaudt is schrijver en regisseur. Voor het project Barak Futur verzamelde hij tijdens wekelijkse ‘trektochten’ doorheen de wijk verhalen van Barakkenaars over de Barakken.

SPREKER/009: Langs de Trimaarzate - JAN GOEMAERE

De trimaarzate liep door tot Herseaux, de Franse grens. De spoorlijn heeft haar naam te danken aan haar functie: het vervoer van Vlaamse werklieden - plaatselijk aangeduid als trimaars of zwervers - naar het Henegouwse koolbekken. De komst van de spoorlijn zorgde - net als de aanleg van het kanaal Bossuit-Kortrijk - voor grote landschappelijke en economische veranderingen in de regio.

Jan Goemaere deelt als greeter en lokale gids graag zijn streekkennis. Hij loodst je mee door Transfo, via de trimaarzate of langs het kanaal Bossuit-Kortrijk.

Reserveer jouw ticket