Educatief pakket Ik-Xploreer mee!

Zuid-West-Vlaanderen is een streek van heel wat groots en klein industrieel erfgoed. Van een huiswevers-achteraanbouw, een oud arbeiderscafé, sheddaken, stoommachines, ... tot de vele bakstenen schoorstenen die de streek nog rijk is. Dit verleden bepaalt het uitzicht van wijken en dorpskernen. Het educatief project ‘Ik-Xploreer mee!’ neemt leerlingen uit de 3de graad middelbaar onderwijs mee op zoektocht naar het verleden van hun eigen (school)omgeving. Tijdens de workshops gaan de leerlingen aan de slag met bronnenonderzoek (en kritiek). Luchtfoto's, beeldmateriaal, getuigenissen en archiefbronnen vormen - samen met een streepje verbeelding - de basis voor een zelf gemaakte podcast. 

Praktisch

  • Het traject bestaat uit 2 of 3 workshops (van 2 tot 4 lesuren), begeleid door een medewerker van zuidwest.
  • Tijdens de workshops wordt vakoverschrijdend gewerkt. Vertrekkend vanuit het verleden van de buurt gaan de jongeren creatief aan de slag met taal en media. Tijdens de workshops voeren ze een eigen onderzoek naar het verleden van de buurt, er wordt gefocust op bronnenonderzoek en -kritiek. Deze info vormt de basis voor de realisatie van een podcast die de leerlingen zelf leren opnemen en monteren. 
  • De medewerker van de erfgoedcel brengt het benodigde materiaal mee naar de workshops (een handleiding, documentatie, 4 Ipads, 4 microfoontjes en 8 koptelefoons (+ audio-splitter)). Het pakket is verpakt in een handige rugzak.

Aantal beschikbaar: 1

Reserveren Uitleenreglement Aanbod