Zorg - Erfgoeddag 2017

erfgoeddag

Ontdek het programma

Zorg en erfgoed? Een onafscheidelijk duo. De bewaring van erfgoed hebben we te danken aan de goede zorg van vele medewerkers en vrijwilligers. Maar we kunnen het ook omkeren: archiefstukken, instrumenten en verhalen documenteren de geschiedenis van de zorg. De weg van hospitaalkloosters en kwakzalvers naar ziekenhuizen en ‘dokter Google’. Door terug te blikken kunnen we een beeld vormen van de toekomst van de zorg. Bovendien biedt het thema zorg kansen om bruggen te slaan tussen de erfgoed- en zorgsector: erfgoed als trigger om te reminisceren met dementiepatiënten of een rondleiding op maat van slechtzienden?

Erfgoeddag (zondag 23 april 2017), het jaarlijkse hoogtepunt voor cultureel erfgoed in Vlaanderen en Brussel, zet erfgoed van de zorg en zorg voor erfgoed in de verf. Erfgoedspelers in Zuid-West-Vlaanderen bieden je tal van verrassende activiteiten aan.

Erfgoeddag in Zuid-West-Vlaanderen

Erfgoed zuidwest is jouw gids op Erfgoeddag. We nemen je mee langs 28 boeiende erfgoeddagactiviteiten in Zuid-West-Vlaanderen. Alle activiteiten zijn gratis. Neem een kijkje op de website of in de gratis brochure, stel je eigen Erfgoeddag-programma samen en trek eropuit!

Een thema op drie sporen

Het thema zorg omvat 3 subthema's: Erfgoed en welzijn, geschiedenis van de zorg en erfgoedzorg. Het thema nodigt uit tot toenadering tot de zorgsector. Zo is dementie een van de belangrijkste maatschappelijke uitdagingen van onze tijd. Ook de geschiedenis van de zorg komt aan bod. Wat is de geschiedenis van het lokale ziekenhuis of OCMW? Hoe ging men vroeger om met zieken- of armenzorg? Tot slot mag ook de cultureel-erfgoedzorg niet ontbreken. Welke zorg heeft ons erfgoed nodig? Hoe bewaren we dit erfgoed voor de toekomst? 

Erfgoedlabo Erfgoeddag

Op donderdag 10 november organiseerde erfgoed zuidwest een Erfgoedlabo rond Erfgoeddag. Er werd gebrainstormd en lokale plannen en ideeën werden gedeeld. Het verslag kan je hier nalezen.