Wiegeliedjes

ontsluiting
digitalisatie

Wiegeliedjes is een project van FMDO vzw met focus op slaapliedjes uit diverse culturen. Doorheen het project (2020-2021) werden liedjes verzameld en samengebracht in een rondreizende wieg. 

Slaapliedjes zijn een vorm van immaterieel erfgoed die we telkens onbewust doorgeven van generatie op generatie. Iedereen heeft wel al eens een ouder of grootouder bezig gehoord met het zingen van een slaapliedje. Dit is bovendien een vorm van erfgoed die we overal ter wereld terugvinden. Elke taal en cultuur heeft ongetwijfeld zijn eigen slaapliedjes. Doordat slaapliedjes zo vanzelfssprekend zijn, worden ze weinig gedocumenteerd. De kennis van dit erfgoed zit in ons hoofd, dit zorgt ervoor dat er vaak weinig uitwisseling is over culturen heen. 

FMDO heeft met het project 'Wiegeliedjes' voor een manier gezorgd om deze uitwisseling en bewaring wel mogelijk te maken. FMDO is erin geslaagd 40 verschillende slaapliedjes op te sporen, uit 26 landen. De liedjes werden ingezongen en opgenomen bij jongerenradio Quindo. Om deze te ontsluiten naar het grote publiek, werd een levensgrote wieg gebouwd. Het is mogelijk om in deze wieg plaats te nemen en zo via de ingebouwde tablet en hoofdtelefoon te luisteren naar de slaapliedjes van over de hele wereld. 

Vanaf 2022 reist de wieg rond in Zuid-West-Vlaanderen.

Het project 'Wiegeliedjes' werd financieel ondersteund door erfgoed zuidwest.