Verteltheater 'Hoe leefden onze (over)grootouders?'

René De Clercq - Kleutertheater
ontsluiting

In een oud huisje gebouwd in 1790 vertellen een oma en opa, gekleed in oude klederdracht, samen met nonkel en tante over de tijd van vroeger. Over de kaars en het begin van de elektrische verlichting, de Leuvense stoof en de open haard, koffie malen met de oude koffiemolen en brood snijden met het grote broodmes, de beperkte mogelijkheden van de keuken, water pompen met de pomp, de bakkersoven, het strijkijzer, de martené, het vertrek met het gazettenpapier, de baskuul, enzovoort.

Meer dan 20 jaar geleden stapt kleuterjuf Trees naar het René De Clercqmuseum. Of zij met haar kleuters het museum kan bezoeken. Een boeiende uitdaging voor de vrijwilligers van het museum: hoe kan het museum over een dichter ook kleuters boeien? De vrijwilligers nemen de uitdaging aan en schrijven een toneel over vroeger. Hoe leefden onze grootouders en wie is de dichter van Tineke van Heule?

Tijdens een praktische rondleiding komen heel wat weetjes aan bod. Een bel is er niet, je klopt gewoon met je vuist op de deur. Licht maken gebeurt met een kaars en het toilet staat buiten, waar anders? Geen elektriciteit, we kunnen het ons nog moeilijk voorstellen. Verwarmen met de houtkachel, schrijven op een lei, enz. Het huis vormt de inspiratiebron voor heel wat weetjes over vroeger. 

Kleutertheater Kleutertheater Kleutertheater

Jaarlijks worden tijdens de maand november de kleuters uit Deerlijk en omgeving, samen met hun grootouders, uitgenodigd. Met zo'n 40 opvoeringen per jaar zal de teller in 2018 op meer dan 700 voorstellingen staan. Twee vrijwilligersgroepen wisselen elkaar af om tijdens elke opvoering het beste van zichzelf te geven. En ook in de klas gaan de kleuters met het thema aan de slag!

René De Clercq in de kleuterklas René De Clercq in de klas René De Clercq in de klas

MEER INFO

Max. 35 aanwezigen, 3 weken in november, op schooldagen om 8u45, 10u15 en 13u30
Duur: 1 uur, € 0,5 per kind
Info: Dienst erfgoed Deerlijk, 056 69 47 39, erfgoed@deerlijk.be
René De Clercq museum, 056 72 86 70, dhaluin.dekeyser@telenet.be