Vertelsels en rituelen

Lara Taveirne vertelt
erfgoeddag

Wist je dat Napoleon niet rookte maar tabak snoof? Hij had een hoogsteigen snuifritueel: hij opende een snuifdoos, snoof één keer, zette hem weer neer en vroeg om een nieuwe doos. Werd je in de 17de eeuw gekweld door mysterieuze verschijningen van naakte mannen of vond je stinkende padden in je bed? Dan kon het aanbidden van O.L.V. van Groeninge en een slokje wijwater wonderen verrichten! 

Rituelen zijn van alle tijden. We geven ze door, we zijn er aan verknocht en we koesteren ze. En elke dag ontstaan er welbewust of nietsvermoedend, nieuwe rituelen, klein en groot. Erfgoeddag 2016 plaatste rituelen in de kijker. Ook in West-Vlaanderen zijn er heel wat rituelen. 

In de aanloop naar Erfgoeddag vertelde Lara Taveirne je over kleine en grote rituelen op Focus-WTV. Van snuiftabaksrituelen tot de mirakels en duiveluitdrijvingen met hulp van O.L.V. van Groeninge. Maar ook de ommegang van Sint-Lenaart in Dudzele, het maken van strandbloemen, het boomstamgraf uit Poperinge en koersrituelen kwamen aan bod. Alle filmpjes kan je bekjken op de website van Focus-WTV.

Vertelsels en rituelen is een project van Focus-WTV in samenwerking met de 5 West-Vlaamse erfgoedcellen: erfgoed zuidwest, erfgoedcel Brugge, erfgoedcel CO7, Kusterfgoed en erfgoedcel Terf.