Sint-Antoniusommegang Ingooigem

Sint-Antoniusommegang
ontsluiting

Jaarlijks wordt in Ingooigem Sint Antonius Abt, patroonheilige van de varkenshoeders en dieren, gevierd. De avond voor de viering worden giften en offergaven opgehaald bij de boeren onder het luiden van de avondklokken. Op zondagmorgen trekt de 'Toontjesprocessie' door de straten. In 2017 startte de gemeente een project om deze traditie te borgen. 

Met het project rond de Sint-Antoniuswinterommegang in Ingooigem wil de gemeente de jarenlange traditie levendig houden en tegelijk ook doorgeven aan toekomstige generaties. Dit door zowel het documenteren van de traditie als de realisatie van een educatief pakket voor scholen.

In 2016 werd de editie van de ommengang gefilmd. Dit filmpje vormt de basis van een audiovisuele module waarmee het publiek kennis kan maken met de traditie. De leerlingen van het VTI Waregem realiseerde hiervoor een mobiele kast. Deze kast vormt geen statisch gegeven. De volgende jaren zullen hieraan geleidelijk objecten toegevoegd worden die verwijzen naar de traditie. De installatie wordt op verschillende locaties en voor verschillende doelpublieken geplaatst. 

Traditiegetrouw worden de leerlingen van de lagere school van Ingooigem betrokken bij de ommegang. Ze lopen mee in de stoet. Door middel van een educatief pakket wil de gemeente zowel deze leerlingen, als leerlingen van andere lagere scholen in Anzegem kennis laten maken met de achtergrond van het gebruik. Een educatief pakket laat de leerlingen kennis maken met de geschiedenis. Leerlingen kunnen tijdens het spel muntjes verdienen waarmee ze op het einde van het spel - net zoals bij de echte ommegang - per opbod een prijs kunnen winnen. 

Sint-Antoniusommegang

Voor de realisatie van het project werd samengewerkt met Yvegem Sportief, het VTI Waregem en de Anzegemse scholen.

Het project Sint-Antoniusommegang werd financieel ondersteund door erfgoed zuidwest.