Regio Kortrijk onder stoom - Open Monumentendag 2010

Transfo (c) Fotoclub Sobeka
open monumentendag

Projectcoördinator: zuidwest (Overleg Cultuur Regio Kortrijk)
Projectpartners: Lokale partners
Tijdstip: 12 september 2010

In 2010 stond Open Monumentendag in teken van de vier elementen. In Regio Kortrijk kon je, onder de noemer ‘Regio Kortrijk onder stoom', verschillende industriële toplocaties bezoeken. Zeggen dat onze regio onder stoom staat, is niet overdreven. Nergens anders in Vlaanderen is de concentratie aan oude stoommachines immers zo groot als in Zuid-West-Vlaanderen. Een speurtocht doorheen de verschillende locaties bezorgde de winnaar, toepasselijk, een stoomarrangement.

Transfo (c) Fotoclub Sobeka (c) De Vlaschaerd Bed & Breakfast

Beschrijving project

De regio onder stoom

In de regio konden verschillende locaties (met stoommachines) bezocht worden. Hieronder ontdek je een deel van het aanbod:

D’Hondt Menen: Een historische vlashoeve (1843), gelegen ten noorden van de Leie, met een roterij, zwingelarij, bakhuisje, tabaksast en een indrukwekkende schuur. In de machinekamer bevindt zich een monocylinder stoommachine die energie leverde voor de zwingelarij.

Vervaecke Fibre Kuurne: Dit vlasbedrijf werd rond 1890 opgestart door de grootvader van de huidige eigenaar. In de site vind je nog een werkende stoommachine, gebouwd door Vanden Kerchove uit Gent in 1938, met een vermogen van 80 pk bij 120 toeren.

Ghekiere Kuurne: In 1954 startte het bedrijf onder de naam Weduwe Ghekiere en zonen. Het was een typisch streekbedrijf met een roterij en een zwingelarij. De stoommachine van het type Van Coppenolle kan nog steeds draaien op perslucht.

Vyncke Harelbeke: Dit familiebedrijf dat in 2012 zijn eeuwfeest viert, groeide uit tot een wereldspeler in de energiesector. Hun roots liggen in het maken van stoomketels voor de vlasindustrie en dit houden ze met hun ruime collectie stoommachines in ere. Pronkstuk is ongetwijfeld de locomobiel, een stoommachine op wielen.

Vlasmuseum Kortrijk: Het voormalige Vlasmuseum bevond zich in een historische hoeve en vertelde het boeiende verhaal van het vlas in de Leiestreek. Ook historische machines behoorden tot de collectie. 

B&B De Vlasschaard Heule: In Kortrijks landelijke rand werd een 19de-eeuwse vlasfabriek volledig gerenoveerd en gerestaureerd met respect voor het verleden. Zo bleef de oude schoorsteen in de tuin behouden en is de indrukwekkende stoommachine uit 1884 in ere hersteld.

Stokerij De Jans Kortrijk: Dit is één van de laatste graan- en likeurstokerijen in België. Het bedrijf werd opgericht door Felix Rademan (1851-1934) en bleef eigendom van de familie tot onlangs de jonge jeneverstoker Koen De Jans het overnam. Hij blies eerder stokerij De Valk in Deinze en Stokerij Wissels in Hasselt nieuw leven in en kreeg in 2006 de Vlaamse Cultuurprijs in de categorie Smaak.

Transfo Zwevegem: De omst van deze elektriciteitscentrale betekende de start van een nieuw tijdperk, dat van de elektrische energie. Vanaf 1946 werd er ook met stoomproductie gestart en voorzag de centrale heel wat bedrijven (o.a. Bekaert) van stoom. Het gebouw wordt gerenoveerd en kreeg een nieuwe bestemming. Een locatie waar het verleden toekomst wordt!

Documenten/Links