Picon

volksfeesten en tradities

Vooral in de grensstreek met Frankrijk is picon een populaire aperitief. De bittere drank - op basis van gedroogde sinaasappelschillen - werd in de jaren 1830 in Frankrijk ontwikkeld door Gaëtan Picon. Oorspronkelijk werd de kruidendrank op de markt gebracht als medicijn voor malaria.

Zelf picon maken? Dat kan met dit recept voor Tiegemse picon.

Ingrediënten: 1 l Amer Windels – 0,5 l citroenjenever, bij voorkeur Tiegemsen – 3 l droge witte wijn. De Amer en Tiegemsen zijn te verkrijgen bij de Tiegemse likeurstokerij Windels. 

Werkwijze: Mix de Amer, citroenjenever en witte wijn. Koel de drank tot 5 à 6 graden en dien fris op. Opgepast, deze drank loopt zeer goed binnen!

Dit recept werd verzameld naar aanleiding van het Erfgoedcafé 2019 en is te lezen in het familiereceptenboekje Wat schaft de pot?. Het recept is afkomstig van Jan uit Tiegem.

Amer Windels

op kaart | volledige kaart