Open Monumentendag 2016 - LICHT

Open Monumentendag 2016
open monumentendag

Zondag 11 september gaat in heel Vlaanderen de 28e editie van Open Monumentendag door. Dit is dé gelegenheid om het verhaal achter oude gevels te weten te komen en om bekende en minder gekende monumenten te ontdekken en te beleven. 

Steek je licht op!

Ook in Zuid-West-Vlaanderen openen heel wat gebouwen hun deuren. Naar tweejaarlijkse traditie zijn de activiteiten van de lokale organisatoren onder één centraal thema gebundeld: licht. Een ecologisch verlichte kapel, met de zaklamp op bezoek in de middeleeuwse kelder van het Kortrijkse stadhuis, lichtinstallaties in de voormalige Siola cinema, de duistere crypte van de Sint-Franciscuskerk in Menen... Open Monumentendag zet klassiekers en minder gekende erfgoedparels in een nieuw licht. Ontdek het verlichtend programma hier. Het volledige Open Monumentendagprogramma ontdek je op www.openmonumentendag.be

Uitgelicht!

Siola... Monument 5 voor 12 - Zwevegem

De feestzaal Siola was in oorsprong brouwerij en maalderij. Vanaf 1920 was het een cinemazaal. De pittoreske blauw bepleisterde gevel met art-deco parement typeert het gebouw, het inspringend portaal verwijst nog naar de vroegere kassa: nostalgie ten top! Ook binnen hangt de sfeer nog van weleer. Een aantal jonge creatievelingen realiseren er een popup artistieke installatie met muziek, licht en projectie. De cinema van toen transformeert voor één dag in een hedendaags kunstproject. 

Blik op de hemel in de Sint-Ritakerk - Harelbeke

‘Een woontent van God te midden van zijn volk’, met die bedoeling ontwierp Léon Stynen de modernistische Sint-Ritakerk. Het werd een betonnen kerk zonder ramen met als enige lichtinval het glazen dak. Samen met de schuinoplopende, gekartelde wanden moest dit de bezoeker een religieuze ervaring bezorgen. Het merkwaardige gebouw groeide uit tot een toonbeeld van verfijnd brutalisme met Le Corbusier als grote voorbeeld. Zijn aanhanger, Léon Stynen, wordt een toonaangevend architect op het vlak van modernisme in België genoemd. Op Open Monumentendag kan je de kerk bezoeken, een tentoonstelling leert je meer over de bouw, de architect en de betekenissen.

Als een dief in de nacht in het stadhuis - Kortrijk

In het historisch stadhuis van Kortrijk hullen neogotische lusters en glasramen de oude schepenzaal en raadzaal in een plechtige sfeer, maar op Open Monumentendag word je uitzonderlijk ondergedompeld in het duistere middeleeuwse keldercomplex. Je brengt best wel je zaklamp mee! Verlichtingstoestellen uit lang vervlogen tijden zorgen voor een geheimzinnige sfeer. 

Meer ontdekken? Ontdek hier het Zuid-West-Vlaamse programma of ontdek het volledige programma