Menin Road - Ypernstrasse

Menin Road - Ypernstrasse
ontsluiting
onderzoek

Projectpartners: stad Menen, stad Wervik, gemeente Zonnebeke, stad Ieper, In Flanders Fields Museum (IFFM), Memorial Museum Passchendaele 1917 (MMP17)
Samenwerking: Toerisme Vlaanderen, Provincie West-Vlaanderen (Gone West)
Duur: 2015 - 2016

De weg tussen Menen en Ieper, Menin Road – Ypernstrasse, speelde een cruciale rol tijdens de Eerste Wereldoorlog. Vier jaar lang streden Britten en Duitsers om de steden Menen en Ieper, zonder veel succes. De vier gemeenten langs de weg - Ieper, Zonnebeke, Wervik en Menen - willen deze gebeurtenissen herdenken, met een grote kunsttentoonstelling op en langs de weg, met een publicatie en een publieksevenement op zondag 4 september.

Beschrijving project

Historische publicatie Menin Road - Ypernstrasse 

De publicatie belicht wat er zich heeft afgespeeld van Menen tot Ieper tijdens de Eerste Wereldoorlog. In een tiental artikelen van specialisten uit verschillende domeinen wordt ingegaan op het militaire, strategische, menselijke, ecologische, enz. belang van de weg. Voor de Duitse troepen was Ieper veroveren een bittere noodzakelijkheid. Toch werd de strijd hier in november 1914 al een stellingenoorlog, waarvan de frontlinie dwars over de weg liep, soms enkele tientallen meters opschoof, maar uiteindelijk bijna muurvast bleef. Van de Menin Gate in Ieper tot aan het Meense belfort hebben getuigen en getuigenissen het verhaal van vier jaar oorlog in geschriften en in woorden, in sites en in relicten vastgelegd. Onroerend erfgoed, militaire begraafplaatsen, kraters kleuren vandaag nog het landschap van de weg. Waarom is het hier tot een langdurige stellingoorlog gekomen en werd de volledige weg nooit ingenomen door de Duitse troepen? Wat was eigenlijk een Duits kantonnement of een kwartierdorp toen? Hoe omschreven en tekenden kunstige mannen toen de weg? Wat zie je er in 2015 nog van? 

De publicatie onder de redactie van V. Verbrugge, K. Decuypere en D. Lapeire telt 216 bladzijden en is te koop in de Dienst voor Toerisme van Menen en Wervik, Cultureel Centrum De Steiger Menen, Het Forum Wervik, het Nationaal Tabaksmuseum en de Openbare bibliotheken van Wervik, Geluwe en Menen. 

Publicatie Menin Road - Ypernstrasse

Kunstproject Landscape, Form & Psyche

De weg Ieper-Menen was tijdens de oorlogsjaren een bron van inspiratie voor vele kunstenaars en schrijvers. Anno 2015 werden een 40 nationale en internationale kunstenaars uitgenodigd zich te verdiepen in de overblijfselen van de Eerste Wereldoorlog langs de weg. Zowel in het landschap als in de architectuur zijn de sporen van de oorlog nog te zien. De kunstroute vertrekt vanuit het idee van het graven in de aarde. Het gegeven van het oorlogslandschap wordt benadrukt of verborgen via monumentale sculpturen, land art, schilderkunst en literatuur, maar ook door minimale en poëtische ingrepen.

De kunstroute, met kunstenaar Johan Tahon als curator, wordt op en langs de weg gepresenteerd. Sommige kunstenaars creëeren nieuwe werken voor het project, zoals Louis Decordier. Hun ingrepen zullen langs de weg zichtbaar zijn. Maar ook in de historische gebouwen langs de route worden kunstwerken, aansluitend bij het thema, getoond. Naast (inter)nationale kunstenaars is er ook lokaal talent te zien. Zo zijn er werken van Georges Dobbels die de impact van de oorlog zelf ondervond. Het kunstproject is te bezoeken tussen 4 juni en 25 september 2016. 

Publieksevenement

Het project eindigt op 4 september 2016 tijdens een multidisciplinair publieksevenement. 

Meer info

Steven Masil, 056 95 24 17