Mahieupeer 2.0: Een echte smaakmaker met een lange historie

borging
onderzoek
ontsluiting

“Een oude boom verplant je niet". Een perelaar uit Wevelgem is echter een uitzondering op deze regel. In 2015 startte de fruitwerkgroep VELT Wevelgem-Menen een crowdfundingproject om de vermoedelijke laatste Mahieuperenboom in de streek een nieuwe plaats te geven. Deze boom werd gevonden op een vergeten plekje in Wevelgem en had dringend een nieuwe plaats nodig. De Mahieupeer is niet alleen gezond, maar is ook deel van een belangrijk stukje erfgoed van de streek. 

Peren, taarten en Sint-Corneliusfeesten.

Wat maakt de Mahieupeer zo speciaal? Deze perensoort vormt de basis van een lokale Aalbekse traditie. In Aalbeke wordt van oudsher het patroonfeest van Sint-Cornelius gevierd. De Corneliusfeesten in Aalbeke stonden naast een grote stoet namelijk ook bekend voor hun perentaarten en -koeken. Deze geweide taarten werden van ouds in september gebakken in Aalbeke tijdens de Corneliusfeesten en verkocht aan de pelgrims. Nu bestaat het gebruik nog steeds - maar de Mahieupeer zelf moest wijken voor conserven-peren. 

Werd de boom gered?

Een crowdfunding werd gerealiseerd, de boom werd verplant, een boek werd geschreven, enten werden genomen en DNA werd geanalyseerd. Begin 2018 kende de Mahieuperenboom een nieuwe plaats in de boomgaard Bergelen. Ondertussen kreeg de boom al meer dan 100 nakomelingen. Maar het verhaal stopt hier niet. Na het redden van deze 'laatste van zijn soort' zet VELT in op het documenteren en ontsluiten van de geschiedenis van de boom en het gebruik om de taarten te maken. Het idee groeit in de Aalbeke om terug met de Mahieupeer de traditionele Sint-Corneliustaart te maken.

Smaakt dit naar meer? Lees er alles over in het boek ‘Mahieupeer 2.0’, verkrijgbaar bij VELT.

 

Het project Mahieupeer 2.0 werd gerealiseerd met de steun van erfgoed zuidwest.