Klank kasten

Klank Kasten
ontsluiting

De stad Kortrijk kent een rijk radioverleden. De opening van het vernieuwde muziekcentrum Track werd door de musea Kortrijk aangegrepen om een stukje van dit verleden in beeld te brengen. 

In december 2017 opende het vernieuwde muziekcentrum Track de deuren. Onder de noemer KLANK KASTEN kan je in het Muziekcentrum Track, tevens de oude locatie van Radio 2 omroep West-Vlaanderen (ex radio Kortrijk), een stukje Kortrijkse muziek- en radiogeschiedenis ontdekken. Zeven wandvitrines illustreren zeven hoofdstukken uit de klankwereld van de voorbije 100 jaar. Een luistermodule biedt je de mogelijkheid om opnames uit het radioarchief te beluisteren. De permanente expo toont zowel objecten, achiefstukken als een selectie uit het geluidsarchief. 

De erfgoedcollectie rond het radioverleden werd in 2004 ter beschikking gesteld van de stad Kortrijk. De collectie bestaat uit een geluidsarchief, een platencollectie en een collectie objecten (voornamelijk zend- en ontvangtoestellen en studiomateriaal). De realisatie van de klank kasten werd aangegrepen om de inventarisatie op punt te stellen. Niet geselecteerde stukken kregen hun onderkomen in het Omroepmuseum (Radiohuis Leuven). De beschrijvingen bij de geselecteerde stukken werden gemaakt door de vrijwilligers van het Radiohuis. Via QR-codes kan je deze info ontdekken. 

Klank Kasten Klank Kasten

Klank kasten is een project van de musea Kortrijk, muziekcentrum Track en Vzw Omroepmuseum. Voor het project werd samengewerkt met het Conservatorium Kortrijk, Radio 2, Rijksarchief Kortrijk (RAK), Familiearchief Descamps-Reyntjens, Archief Festival van Vlaanderen, Stadsarchief Kortrijk, Stedelijke Openbare Bibliotheek Kortrijk, VLAMO, Het Wilde Westen en vele anderen.

Het project Klank kasten werd financieel ondersteund door erfgoed zuidwest.