Kiezen - Erfgoeddag 2018

Erfgoeddag 2018
erfgoeddag

Erfgoeddag 2018 staat in teken van het centrale thema kiezen, keuzes maken. Kiezen doe je met het verstand, maar ook emoties kunnen een belangrijke rol spelen. In onze moderne maatschappij kennen we veel keuzevrijheid. We kiezen ons lief, de kleren die we dragen en het werk dat we uitvoeren. Dat was vroeger soms anders. Censuur en keuzebeperkingen zijn van alle tijden en ook van alle culturen. De vele keuzes bezorgen ons soms keuzestress. Kiezen is immers ook verliezen. Bij kiezen denken we - in 2018 al zeker - ook aan gemeenteraadsverkiezingen. Maar ook hyperlokale verkiezingen van missen en wijkburgemeesters, kiezen van een dikbil, ee, praeses bij een studentenvereniging of grootjuffrouw bij de Begijntjes. 

Kiezen staat ook voor kiezen voor erfgoed. Samen maken we de keuze welk erfgoed we bewaren voor de toekomst. Welk erfgoed getoond wordt in musea. Welke beslissingen moeten we nemen voor preventieve conservering of presentatie? Erfgoeddag - dit jaar op zondag 22 april 2018 - is het moment om al deze keuzes, en het lokale erfgoed, in de kijker te plaatsen. 

Erfgoedlabo Erfgoeddag

Op dinsdag 28 november organiseerde erfgoed zuidwest een Erfgoedlabo rond Erfgoeddag. Er werd gebrainstormd en lokale plannen en ideeën werden gedeeld. Bekijk hieronder de powerpointpresentatie. Heel wat ideeën en thema's kwamen naar boven tijdens de brainstorm, we bundelden ze voor je in een woordenwolk.

 

Erfgoedactiviteit registreren?

Organiseer je zelf een Erfgoeddag activiteit? Volg onderstaande stappen om je activiteit te registreren. Ondervind je problemen? Neem contact op met erfgoed zuidwest via lieze@zuidwest.be of 056 24 16 16. Registreer je activiteit voor 1 februari. Zo is je info op tijd voor de regionale brochure. 

 • Log in via https://2018.erfgoeddag.be/inschrijven en creëer een nieuw wachtwoord of vraag een nieuw wachtwoord aan
 • Ingelogd? Dan ga je automatisch naar https://2018.erfgoeddag.be/nieuwe/activiteit waar je je activiteit(en) kan inschrijven. Druk bij het bewerken steeds op ‘opslaan’ zodat er geen informatie verloren gaat.
 • Kies bij Lokale coördinator je eigen gemeente, bij Regio coördinator kies je voor 'Lieze Neyts - erfgoedcel zuidwest'. 
 • Ben je klaar met het indienen? Wijzig dan de status van ‘Klad’ naar ‘Klaar voor nazicht’
 • Je lokale coördinator ontvangt je activiteit en kan nakijken/wijzigen en de status updaten naar ‘Klaar voor nazicht FARO’. Na deze controle krijgen zowel de deelnemer als de lokale coördinator feedback om bij te schaven of het seintje dat de activiteit in orde is. 
 • Nieuw dit jaar is dat je zelf blijvend aanpassingen aan je activiteit kan doorvoeren. Hoe sneller je inschrijft, hoe sneller je ook feedback krijgt!

Aan de slag!

Communiceren van je activiteit

 • Promotiemateriaal. Vlaggen, wegwijzers, affiches, enz. kan je bestellen via FARO. Dit kan vanaf januari. Je krijgt hiervoor bericht. Het bestelde materiaal wordt midden maart bij je geleverd. 
 • Regionale brochure. Erfgoed zuidwest zorgt voor de verspreiding van een regionale brochure in Zuid-West-Vlaanderen. Deze brochure wordt opgesteld op basis van de informatie die je bij het registeren van je activiteit invult. OPGELET: registreer je activiteit voor 1 februari, zodat alle informatie ons tijdig bereikt! Als organisator kan je gratis een aantal brochures bestellen. Daarnaast wordt de brochure verspreid via de lokale cultuurpunten in de 13 gemeenten van Zuid-West-Vlaanderen. 
 • Radio 2. Samen met de West-Vlaamse erfgoedcellen werkt erfgoed zuiwest aan een reportagereeks op Radio 2 in de week voor Erfgoeddag. Meer informatie hierover volgt.
 • Kiespijn. Kiespijn is een artistiek erfgoedtraject rond het thema Kiezen. Een groep leerlingen uit het zesde middelbaar gaan samen met een kunstenaar aan de slag met het thema. Samen werken ze toe naar een toonmoment op Erfgoeddag. Meer informatie hierover volgt. 

Belangrijke data

 • Januari: Bestellen promomateriaal 
 • 1 februari: Deadline registraties activiteiten
 • februari - april: Kiespijn, artistiek erfgoedtraject
 • midden maart: Levering promomateriaal
 • 22 maart: Regionale Erfgoeddagbrochure beschikbaar, programma beschikbaar via www.erfgoeddag.be 
 • 16-20 april: Erfgoeddag op Radio 2 West-Vlaanderen
 • 22 april: Erfgoeddag 2018