ik-xploreer mee!

registratie
ontsluiting
onderzoek

Zuid-West-Vlaanderen is een streek van heel wat groots en klein industrieel erfgoed. Van een huiswevers-achteraanbouw, een oud arbeiderscafé, sheddaken, stoommachines,... tot de stille reuzen, namelijk de vele bakstenen schoorstenen die de streek nog rijk is. In samenwerking met Leiedal, texture, ETWIE en PACKED vzw werkt erfgoed zuidwest in 2018 en 2019 aan een kaart van dit erfgoed. De erfgoedcel doet dit samen met jou, via de website, in ontmoetingen, op markten en in het straatbeeld. Ook jij kan dus je steentje bijdragen en mee "participatief karteren". Samen geven we zo ook vorm aan 2018, het europees jaar van het cultureel erfgoed.

Ik-xploreer mee is een participatief project en loopt een jaar lang. Het project wordt meegefinancierd door de Vlaamse Overheid.

Een online start namen we in mei 2018 met een eerste kaart, namelijk die van de schoorstenen in de streek. Waar waren schouwen te vinden? Welk bedrijf was met een schouw te verbinden? Wanneer werd ze gebouwd en gesloopt? Zijn er foto's, getuigenissen, kleine en grote verhalen? Samen brengen we dit erfgoed in kaart! Je kan zelf mee aan de slag en deze kaart mee vorm geven. Net als OpenStreetMaps bouwen we zo stilletjes aan een OpenErfgoedKaart.

Mobiele ploeg?

Doorheen september spotte je op de wekelijkse markt,  onze drie jonge en avontuurlijke Xploratoren! Samen met bezoeker van de markt speurden luchtfoto's af naar oude bedrijven, verzamelden ze getuigenissen en geven mee vorm aan de industrieel-erfgoed-kaart. Een voorlopige werkversie van de kaart vind je hieronder!

    

Meer over de Xploratoren Foto's Breng jij mee schoorstenen in kaart?

Hoe ver staan we?

Een voorlopige werkversie van de kaart vind je hier!

Op volledig scherm weergeven

 

Zelf aan de slag?

Heb je aanvullingen?

Stuur ons via erfgoed@zuidwest.be jouw concrete aanvullingen op de kaart. Correcties kan je ook steeds doorgeven. Vermeld dan zeker het object-ID zodat we het juiste item aanpassen.

Zin in een mapathon?

Kwam jouw markt nog niet aan bod? Ken je een passend moment? Wil je samen met oud-werknemers, erfgoed-enthousiastelingen, omwonenden en heemkundigen herinneringen ophalen en samen met onze jouw buurt in kaart brengen, neem dan zeker contact op met de projectcoördinator, Tijs De Schacht, via tijs@zuidwest.be of 056 24 16 16. Rond oude foto's en luchtfoto's, koffie en een drankje houden we een map-a-thon, een gezellige avond met kaart en pen in de hand.

De resultaten van een eerste mapathon te Vichte kan je hier nalezen!