Erfgoedkabinet - Een greep uit het programma

Kamers vol erfgoed in het erfgoedkabinet
ontsluiting

Het erfgoedkabinet bracht je ‘kamers vol inspirerende projecten en interessante sprekers’. Dit alles rond zeven erfgoed-thema’s. Als bezoeker kon je zelf op verkenning in de verschillende ruimtes. 

NIVEAU 0

Erfgoedcafé

Kabinet van morgen

NIVEAU 1

Verborgen erfgoed en nieuwe ideeën

Reuze(n)kabinet

Dokterskabinet

NIVEAU 2

Tapijtenkabinet

Kaartenkabinet

Godshuis

Harelbeke in beeld

  • Oude beelden uit Harelbeke - De Roede van Harelbeke

Benieuwd naar meer? Schrijf je in!


 

Muziek van de jaren 20 tot 60 met DJ’s Nice’n’Hi-dee-ho 
DJ’s Nice’n’Hi-dee-ho brengen je terug in de tijd met platenbakken vol vintage muziek uit de jaren 20 tot 60. Een swingende cocktail van jazz, blues, chanson, rockabilly, crooners, mambo'n'more zorgt voor de sfeer in het erfgoedcafé! 

 

Harelbeekse erfgoedmoorden in de cel
Harelbeekse vertellers brengen je het spannendste uit de Harelbeekse geschiedenis. Ze nodigen je daarvoor uit in de oude cellen van het politiecommissariaat.

 

Van De Brabandere naar Bavik en terug – 120 jaar brouwen in Harelbeke
Brouwerij De Brabandere werd in 1894 opgericht in Harelbeke. Naast streekbier, en andere dorstlessers, in het erfgoedcafé brengen ze een kijkje op de geschiedenis van de brouwerij mee.

 

Marktstraat 53 - kroniek van het neoclassicistisch herenhuis
In 1882 gaf hophandelaar Auguste Lous Veys de opdracht tot het bouwen van een herenhuis in Harelbeke. Met drie bouwlagen rees het letterlijk boven de andere huizen uit en domineerde het gebouw het straatbeeld. De Roede van Harelbeke bracht de geschiedenis van het gebouw samen in een folder en een pop-up tentoonstelling. 

 

Immaterieel cultureel erfgoed: hoe draag je er zorg voor?! – Ellen Janssens (moderator www.immaterieelerfgoed.be)
Hoe draag je zorg voor tradities en technieken die leven in je dorp of stad, binnen je familie, bij je buren … dat is dikwijls een uitdaging. Ben je betrokken bij dit zogenaamd immaterieel erfgoed? Als doener, liefhebber of misschien wel vanuit een gemeentebestuur? Elk op zijn manier kan een steentje bijdragen in de zorg ervoor. Deze lezing reikt je een kader aan, doorspekt met inspirerende voorbeelden en tips & tricks. Heb je een specifieke vraag i.v.m. erfgoed waarbij je betrokken bent? Breng deze zeker mee. We voorzien na de presentatie voldoende tijd voor feedback op maat en inspiratie.

 

Vinkenzetting: over vinken, telregels en suskewiet
Vinkenzetting is een eeuwenoude volkssport. Nog steeds worden op zondag de vinken, vinkenkooien en telregels bovengehaald. Elke suskewiet wordt zorgvuldig geteld. Het project Suskewiet ging op zoek naar manieren om het immaterieel erfgoed van deze volkssport te bewaren. Ook de vinken huizen voor één avond in het Erfgoedkabinet. 

 

Hoe arm zijn je eigen schuld werd: armenzorg in de late middeleeuwen – Hannelore Franck (KU Leuven, Campus Kortrijk)
In haar doctoraatsonderzoek bestudeert Hannelore Franck de laatmiddeleeuwse armenzorg in de stad Brugge. Hierin staan de instellingen van de armentafels centraal, parochiale instellingen die uitdelingen organiseerden aan de parochiale armen. Tijdens het erfgoedkabinet kom je te weten hoe deze armenzorg zich ontwikkelde en waarom dit onderzoek naar laatmiddeleeuwse praktijken ook vandaag nog brandend actueel is.

 

Vamos Vacaturos: arbeid en migratie in Zuid- en Midden-West-Vlaanderen
Arbeidsmigratie kent een lange geschiedenis in Zuid en Midden-West-Vlaanderen. Een historische studie, getuigenissen van arbeidsmigranten en werkgevers vormen de basis van het project. De Unie der Zorgelozen toont je een eerste preview van de sociaal-artistieke theatervoorstelling rond het thema.

 

Inspiratiesalon Erfgoeddag
Erfgoeddag 2017 staat in het teken van zorg. Verpoos even in het inspiratiesalon en denk mee wat Erfgoeddag in 2017 kan brengen.

 

Toekomst van kerken: over herbestemmingen en nevenbestemmingen - Ruth Kennivé (De Smet Vermeulen architecten)
Wat is de toekomst van parochiekerken? Deze vraag stelden de West-Vlaamse intercommunale (WVI) en de intercommunale Leiedal in 2013. Vanuit de overtuiging dat elke kerk uniek is en dat er geen algemene oplossingen kunnen worden opgelegd, werd ingezet op de methodiek van ontwerpend onderzoek. De Smet Vermeulen architecten en noAarchitecten onderzochten, in een klein jaar tijd, tweeëntwintig kerken. Doe inspiratie op doorheen de verschillende voorgestelde projecten.

 

Duiken in de machine
3D-scanners, 3D-printers en virtual reality? Duiken in de machine onderzoekt welke rol 3D-digitalisatie technieken kunnen spelen in het bewaren en ontsluiten van industrieel erfgoed. Kom het zelf ontdekken!

 

De Zwikken van de gravenkapel in 3D - Het Kortrijkse bedrijf TEN zet 3D-digitalisatietechnieken in op erfgoed 
De Gravenkapel te Kortrijk bezit naast de portretten van de graven van Vlaanderen, een prachtige reeks van kleine sculpturen die ingewerkt zijn in de verschillende boogtraveeën. Om deze, moeilijk zichtbare, sculpturen bij een breder publiek bekend te maken liet KGOKK de zwikken in 3D inscannen. Het Kortrijkse bedrijf TEN werd ingezet voor deze karwei. Op het erfgoedkabinet tonen ze je hoe 3D-digitalisatie een rol kan spelen voor erfgoed en kunst. 

 

De historische theaterdecors van de Kortrijkse Schouwburg – Bruno Forment (Vrije Universiteit Brussel)
Wat verbindt de allergrootste operacomponisten met Kortrijk? Antwoord: de historische decors van de Schouwburg. Bruno Forment legt je in mensentaal uit waarom die collectie wereldwijd uniek is. Geen enkele voorkennis over opera, muziek of toneel vereist!

 

Museum X zoekt inhoud!
Onder de noemer Museum X Kortrijk is een werking opgestart om het nieuwe stadsmuseum voor te bereiden. Een museum dat gemaakt wordt voor en mét de inwoners. Denk mee na. 

 

Nieuw bezoekerscentrum WO I in Waregem
Paarden en Amerikanen tijdens WO I. Dat is de focus van het bezoekerscentrum dat binnenkort de deuren opent in Waregem. Tijdens het Erfgoedkabinet krijg je een preview.

 

Erfgoed op vinyl
Van de zeldzame singel van Bobbejaan Schoepen, tot Ray Franky en ‘Hier spreekt men Kortrijks’. De bibliotheek Kortrijk bewaart een uitgebreide platencollectie van elpees en singles. Ontdek dit muzikale erfgoed tijdens het kabinet!

 

Tapijt en veloursindustrie in Zuid-West-Vlaanderen
Eens waren er meer dan 150 fabrieken in Zuid-West-Vlaanderen aan de slag met zogenaamde "poolweefsels". Van tapijt over velours tot gordijnstof. Ga mee op zoek naar de sporen van de tapijtindustrie! 

 

WO I archeologie doorgelicht – Wouter Gheyle (Universiteit Gent)
Vandaag, meer dan 100 jaar na de start van de Eerste Wereldoorlog, zijn de laatste persoonlijke getuigen overleden. Overal getuigen sporen in het landschap nog steeds van de dramatische gebeurtenissen, als je op de juiste manier kijkt... En net onder het oppervlak bevindt zich de oorlog zelf, bedolven onder een klein laagje ploegaarde: de archeologie van WO I vertelt ons over de mens in de waanzin van de oorlog. Moderne technieken helpen ons dit ondergronds erfgoed te ontdekken en valoriseren.

 

Gewaardeerd verleden in het straatbeeld
Intercommunale Leiedal werkt momenteel aan de waardering van de inventaris bouwkundig erfgoed. Een polaroid tentoonstelling biedt inzicht in ons bouwkundig erfgoed. Denk mee over de toekomst van dit erfgoed, en waardeer zo ons verleden.

 

Landboeken en ommelopers - Martijn Vandenbroucke (Heemkunde West-Vlaanderen)
Kaartboeken hebben niet enkel een kunstzinnige waarde. Ze kunnen ons heel wat verteleln over eigendommen, eigenaars, mar ook de sociaal-economische structuur van een gemeenschap of dorp, de evolutie van het landschap, enz. Heemkunde West-Vlaanderen inventariseert landboeken en ommelopers om ze beter te ontsluiten. 

 

Klankatlas maakt klinkend erfgoed zichtbaar - Joost Fonteyne (Festival van Vlaanderen)
We staan er niet zo vaak bij stil, maar heel wat erfgoed heeft met klank te maken. Denken we maar aan beiaarden, klokken, orgels, concertzalen, een mooie collectie partituren of langspeelplaten. Vaak gaan we voorbij aan klinkend erfgoed. Het Vlaams-Nederlandse www.klankenatlas.eu wil hier verandering in brengen. Ontdek het klinkend erfgoed in jouw buurt en hoe je zelf kan meewerken aan de uitbouw van het netwerk.

 

Benieuwd naar meer? Schrijf je in!