Erfgoedkabinet - 13 oktober 2016

Erfgoedkabinet - (c) Klaas Verdru
ontsluiting

Op donderdag 13 oktober 2016 kon je in het oude politiecommissariaat van Harelbeke terecht voor een heus Erfgoedkabinet. Kamers vol interessante sprekers en boeiende projecten boden heel wat gespreksstof aan de bar. Van industrieel erfgoed in 3D tot het bewaren van alledaagse tradities en meer!

Kunst- en rariteitenkabinetten etaleerden allerhande curiositeiten, een dokterskabinet is dan weer een spreekkamer en het kabinet van een minister bestaat uit een groep adviseurs. Een erfgoedkabinet houdt het midden tussen al deze betekenissen. Het kabinet etaleert (curieuze) erfgoedprojecten en -verhalen. Er worden nieuwe ideeën geformuleerd en je vindt er heel wat inspiratie. Wie wil, kan er ook zelf zijn ei kwijt.

Het erfgoedkabinet bracht ‘kamers vol inspirerende projecten en interessante sprekers’. Dit alles rond zeven erfgoed-thema’s. Als bezoeker kon je in de verschillende kamers zelf op ontdekking gaan. Sprekers en vertellers hadden het over heel wat thema’s: arbeidsmigratie in het verleden, herbestemming van kerken, verborgen erfgoedschatten, de reuzentraditie, enzovoort. Maar je kon ook zelf aan de slag. We gingen op zoek naar sporen van de verdwenen tapijtindustrie en plaatsten klinkend erfgoed op de kaart. 

Bekijk de foto's Ontdek het programma

 

Kamers vol erfgoed in het erfgoedkabinet

Jaarlijkse organiseert zuidwest een erfgoedcafé. Hiervoor slaan we de handen in elkaar met de Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst Leiedal. Tijdens een erfgoedcafé leggen we de nadruk op ontmoeting en uitwisseling. Zo organiseerden we in 2015 een Pop-up museum. We nodigen de erfgoedsector, zowel vrijwillig als professioneel, maar ook ruimer ieder met een interesse voor erfgoed uit om samen met ons over erfgoed te praten en elkaar te ontmoeten.

Meer info

lieze@zuidwest.be