Erfgoed in vorm

fotograferen ieper inventarisatie
erfgoedzorg

Zorg dragen voor en ontsluiten van cultureel erfgoed, daar komt heel wat bij kijken. Onder de naam ‘Erfgoed in vorm’ organiseert erfgoed zuidwest verschillende opleidingsmomenten op maat van geïnteresseerden en (vrijwillige) erfgoedzorgers.

Zelf een idee voor een vorming? Laat het ons weten via erfgoed@zuidwest.be 

Geplande vormingen

Voorbije vormingen 

Eerste hulp bij GDPR voor lokale verenigingen - 22 oktober 2018

In het voorjaar van 2018 ging de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht, in de media beter bekend onder de Engelstalige naam GDPR (General Data Protection Regulation). Dit is een hele mond vol voor Europese regels om de burger te beschermen rond het gebruik van persoonsgegevens. Hiermee werd de Belgische privacywetgeving aangevuld. Of verstrengd…? Tijdens de vorming op maandag 22 oktober in Wevelgem werd ingegaan op wat er voor een vereniging wijzigt. Deze vorming was een organisatie van Heemkunde Vlaanderen in samenwerking met erfgoed zuidwest en heemkundige kring Wibilinga. Lees meer

Bewaren van metalen - 23 juni 2018

In samenwerking met CC De Steiger in Menen en Monumentenwacht West-Vlaanderen organiseerde erfgoed zuidwest op zaterdag 23 juni de vorming Metalen bewaren. Samen met de deelnemers stonden we stil bij de schadefactoren waar metalen mee te kampen hebben. Corrosie en haar vormen, de juiste plastics, silicagel-recepten, het correct poetsen van een wapen of een kandelaar, het kwam allemaal aan bod. Lees het verslag

Objectfotografie – Workshop fotograferen van erfgoedobjecten - 28 april 2018

Een erfgoedcollectie op een goede manier registreren vraagt om goede foto's. Het lijkt eenvoudig - knopje drukken en klaar - maar toch is het niet altijd evident om objecten te fotograferen. Hoe stel je de flitslampen op? Met welke invalshoek moet je fotograferen ten opzichte van het object? Hoe vermijd je reflectie als je schilderijen of metalen voorwerpen fotografeert? De workshop op 28 april in Deerlijk bracht een praktische inleiding in het fotograferen van erfgoedobjecten. Lees het verslag

Vorming religieus erfgoed - 26 maart 2018

Bij het inventariseren van een erfgoedcollectie komt heel wat kijken. Hoe hanteer ik de objecten op een veilige manier? Gebruik ik hiervoor katoenen handschoenen of net niet? En hoe breng ik een nummertje aan op een kelk of in een kazuifel? Een heiligbeeld beschrijven of een goede foto maken van een schilderij? Wat zijn de voornaamste schadefactoren waar je voor moet opletten en op welke instanties kan je een beroep doen voor hulp? Tijdens de vormingsdag in de Sint-Elooikerk in Kortrijk werden nieuwe vrijwilligers klaargestoomd. 

Pak UiT met je activiteit - 3 februari en 24 maart 2018

Een praktische vorming vol tips en tricks voor een goede evenementcommunicatie. Floris benoit (Temples, Het Nieuwsblad) nam ons mee doorheen het communiceren van een evenement, van a tot z. Door de grote interesse werd de vorming herhaald. Lees het verslag.

Vorming behoud en beheer van textiel - 10 juni 2017

Tijdens de praktische workshop op zaterdag 10 juni in Texture werden de kneepjes van een goede omgang met waardevol textiel uit de doeken gedaan. Tijdens de vorming, in samenwerking met de musea Kortrijk, stonden we stil bij de belangrijkste boosdoeners voor textiel en werden er praktische voorbeelden gegeven hoe je je kostbare stukken kan verpakken, manipuleren, onderhouden en bewaren. Lees het verslag.

Objectfotografie – Vorming fotograferen van erfgoedobjecten - 4 februari 2017

In samenwerking met erfgoed Harelbeke organiseerden we op zaterdag 4 februari de vorming 'Objectfotografie'. Fotograaf Wim Verbieiren bracht een inleiding in het fotograferen van objecten, in theorie en praktijk. Deelnemers gingen tijdens de vorming aan de slag met fotosets (fototoestel, flitslampen, lichttent, enz.) uit te lenen bij erfgoed zuidwest en de provincie West-Vlaanderen. Lees het verslag.

Ego-Erfgoed – Vorming bewaar je eigen (familie)archief/erfgoed - 3 december 2016

In samenwerking met het Stadsarchief Kortrijk organiseerden we op zaterdag 3 december de vorming 'Ego-erfgoed'. Pieter Trogh vertelde over egodocumenten als bron, specifiek toegepast op WO I in Zuid-West-Vlaanderen. Vervolgens gingen we in 2 groepen aan de slag rond de bewaring van papieren en audiovisueel erfgoed. Lees het verslag

Foto’s voor morgen – Vorming fotocollecties bewaren en digitaliseren - 18 juni 2016

In samenwerking met de dienst Erfgoed Wervik organiseerden we op zaterdag 18 juni in het Erfgoedcentrum de Briekenmolen Wervik de vorming 'Foto's voor morgen'. Annelies Cosaert vertelde over schadebeelden bij fotografisch materiaal, een goede verpakking en bewaring en hoe deze collecties het best gedigitaliseerd kunnen worden. Benieuwd? Lees het verslag.