Erfgoed in vorm

fotograferen ieper inventarisatie
erfgoedzorg
digitalisatie

Zorg dragen voor en ontsluiten van cultureel erfgoed, daar komt heel wat bij kijken. Onder de naam ‘Erfgoed in vorm’ organiseert erfgoed zuidwest verschillende opleidingsmomenten op maat van geïnteresseerden en (vrijwillige) erfgoedzorgers.

Zelf een idee voor een vorming? Laat het ons weten via erfgoed@zuidwest.be 

Voorbije vormingen

Vorming behoud en beheer van textiel

Een unieke vlag, een waardevolle kazuifel of een oud uniform. Kwetsbare stukken textiel vind je in kasten en hoekjes bij heel wat musea, verenigingen of eigenaars. Deze stukken op een goede manier bewaren, beschermen en hanteren is echter niet altijd zo eenvoudig en bij momenten een ware uitdaging!

Tijdens de praktische workshop op zaterdag 10 juni in Texture werden de kneepjes van een goede omgang met waardevol textiel uit de doeken gedaan. Tijdens de vorming stonden we stil bij de belangrijkste boosdoeners voor textiel en werden er praktische voorbeelden gegeven hoe je je kostbare stukken kan verpakken, manipuleren, onderhouden en bewaren. Lees het verslag.

Vorming textiel bewaren Vorming textiel bewaren Vorming textiel bewaren

Objectfotografie – Vorming fotograferen van erfgoedobjecten

Weet wat je in huis hebt! In de erfgoedsector is collectieregistratie niet weg te denken. Hierbij is ook een goede foto van je object belangrijk. Zo kan je niet alleen het overzicht bewaren van de inhoud van je collectie en heb je zicht op de bewaartoestand maar kan je collectie ook getoond worden op beeldbanken, collectiewebsites, catalogi, etc. Maar hoe begin je hieraan? Waar moet je op letten? Heel wat praktische zaken waarmee je rekening moet houden. 

In samenwerking met erfgoed Harelbeke organiseerden we op zaterdag 4 februari de vorming 'Objectfotografie'. Fotograaf Wim Verbieiren bracht een inleiding in het fotograferen van objecten, in theorie en praktijk. Deelnemers gingen tijdens de vorming aan de slag met fotosets (fototoestel, flitslampen, lichttent, enz.) uit te lenen bij erfgoed zuidwest en de provincie West-Vlaanderen. Lees het verslag.

Vorming objectfotografe Vorming objectfotografe Vorming objectfotografe

Ego-Erfgoed – Vorming bewaar je eigen (familie)archief/erfgoed

Egodocumenten geven ons een persoonlijke kijk op gebeurtenissen. Ook de Eerste Wereldoorlog kwam tot ons via tal van geschreven bronnen: brieven, postkaarten, dagboeken. Historicus Pieter Trogh (In Flanders Fields Museum) vertelt tijdens deze vorming meer over geschreven bronnen uit de Groote Oorlog. Ook het in het Stadsarchief van Kortrijk bewaarde oorlogsdagboek van Marguerite Ghyoot komt hierbij aan bod. Maar ook thuis bewaren we heel wat ego-erfgoed. Hoe bewaar je best jouw ‘familie-archief’? Van papieren documenten tot oude fotoalbums of familiefilmpjes op 8 of 16 mm? Tijdens het tweede deel van de vorming kan je in het stadsarchief terecht met jouw eigen bewaarvragen.

In samenwerking met het Stadsarchief Kortrijk organiseerden we op zaterdag 3 december de vorming 'Ego-erfgoed'. Pieter Trogh vertelde over egodocumenten als bron, specifiek toegepast op WO I in Zuid-West-Vlaanderen. Vervolgens gingen we in 2 groepen aan de slag rond de bewaring van papieren en audiovisueel erfgoed. Lees het verslag

Ego Erfgoed Schadebeeld nitraatfilm Ego Erfgoed

Foto’s voor morgen – Vorming fotocollecties bewaren en digitaliseren

Fotoafdrukken, dia’s, glasnegatieven, negatieven,… en dat alles in zwart-wit of kleur. Erfgoedcollecties bevatten heel wat fotografisch materiaal. Maar ook zelf bewaar je vaak heel wat oude (waardevolle) foto’s. Gemaakt via tal van procédés en technieken kent fotomateriaal haar eigen bewaarproblemen. Door je foto’s op de juiste manier te hanteren en te bewaren kan je de levensduur aanzienlijk verlengen. Maar ook door je foto’s te digitaliseren, en digitaal te raadplegen, beperk je de risicofactoren en maak je tegelijk je collectie beter toegankelijk.

In samenwerking met de dienst Erfgoed Wervik organiseerden we op zaterdag 18 juni in het Erfgoedcentrum de Briekenmolen Wervik de vorming 'Foto's voor morgen'. Annelies Cosaert vertelde over schadebeelden bij fotografisch materiaal, een goede verpakking en bewaring en hoe deze collecties het best gedigitaliseerd kunnen worden. Benieuwd? Lees het verslag van de vorming.

Erfgoed in Vorm - Foto's voor morgen Erfgoed in Vorm - Foto's voor morgen Erfgoed in Vorm - Foto's voor morgen