Diamanten huwelijk reuzen Ivo en Filomene

Reuzenjubileum Kappaert
borging
ontsluiting

Op 1 september 1957 stapten reus Ivo Bloeiaard en reuzin Filomene Mentenaire in het huwelijksbootje "ten stadhuize Zwevegem". Om de 60-jarige verjaardag van dit reuzenhuwelijk te vieren organiseerde het feestcomité op zaterdag 9 september 2017 een jubileumstoet.

Ivo Bloeiaard en Filomene Mentenaire - reuzen van het feestkomitee Kappaert - werden in de jaren 50 gebouwd in de wijk Kappaert in Zwevegem. Filomene - de oudste van de twee - werd in '54 voorgesteld aan het publiek bij de opening van een nieuw feestzaaltje. De reus werd gebasseerd op Philomene Demyttenaere, een dorpsfiguur uit de wijk. Ze had er een eigen winkeltje. In '57 trouwde Filomene met reus Ivo. Wanneer Ivo exact geboren is is onduidelijk. 

Beide reuzen worden beheerd door de werkgroep 'reuzen van de Kappaert', een onderdeel van het feestkomitee. Op 9 september 2017 werden ze opnieuw ontvangen op het stadhuis - waar ze hun trouwgeloften vernieuwden. Vervolgens trokken ze, samen met andere Zuid-West-Vlaamse reuzen en verenigingen doorheen de straten van Zwevegem. 

Aandacht voor erfgoed

Met de organisatie van een jubileumstoet wil het feestkomittee de reuzen, en de reuzencultuur errond, onder de aandacht brengen. In Zwevegem zelf worden en werden heel wat reuzen gemaakt en bewaard. Niet iedereen is vertrouwd met dit erfgoed. De stoet draagt bij tot het bekendmaken van dit immaterieel cultureel erfgoed. Beide reuzen werden in de aanloop van de stoet gerestaureerd. Door het maken van een film werd de stoet bovendien gedocumenteerd. 

Reuzenjubileum Kappaert Reuzenjubileum Kappaert Reuzenjubileum Kappaert

Het project Diamanten huwelijk reuzen Ivo en Filomene werd financieel ondersteund door erfgoed zuidwest.