Cinema's heropend - Open Monumentendag 2012

Cinema Limelight (c) Beeldbank Kortrijk
open monumentendag

Projectcoördinator: zuidwest (Overleg Cultuur Regio Kortrijk)
Projectpartners: Lokale partners
Tijdstip: zondag 9 september 2012

De oude lokale filmzalen, de films op pellicule, de filmoperator in z’n hokje, de ijspraline als tussendoortje, een journaal als voorprogramma en af en toe de ruimte voor een wat pikantere film. Vandaag hebben de lokale en kleinschalige filmzalen plaats moeten ruimen voor de multiplex en later zelf de megaplex. Veelal ook gevestigd buiten het stadscentrum en in vele gevallen niet meer in de eigen gemeente. Laat dit nu net ook een evolutie zijn waarvoor de regio Kortrijk een markante voorloper vormt. Kinepolis groeide vanuit Cinema Majestic in Harelbeke (jaren 60), via de Pentascoop in Kortrijk (° 1975), tot een Europese speler. Met de Open Monumenten Dag 2012 wilde Uit in Regio Kortrijk deze lokale cinema’s terug opzoeken, de deuren openen en het publiek terug onderdompelen in de sfeer van de lokale bioscoop.

Beschrijving project

Lokale cinema’s heropend

CINE FORUM Wervik

Toen de Forum, den Olympia en de Majestic nog volle zalen naar de cinema lokten in Wervik… Een tocht langs cinemalocaties en sites in Wervik.
1978, de laatste cinemazaal in Wervik, Forum, hield het voor bekeken en sloot de deuren. Een streep onder een Werviks tijdperk. De leemte werd wel deels opgevangen via Filmforum en Jekino die een mooi filmaanbod bleven brengen. Velen onder ons weten waarschijnlijk niet meer dat er vroeger films werden vertoond in Den Hert in de Groenstraat of aan de Leiebrug bij Chootens of nog in het Kapittel. Op een bepaald moment was de concurrentiestrijd in het Wervikse centrum zelfs heel acuut met drie zalen: Forum, Olympia en Majestic.

CINEMA MAJESTIC Harelbeke

In Harelbeke opende Cinema Majestic de deuren. Toen Albert Bert Cinema Majestic van zijn vader overnam was de televisie de bioscoop aan het vervangen. We schrijven eind de jaren ’60. Samen met zijn schoonzus Rose-Marie Claeys bouwde Albert Bert de buurtcinema om tot de eerste duplex: een bioscoop met twee zalen. Het was het begin van het alomgekende Kinepolis-imperium. In deze voormalige cinema vind je vandaag een leeszaal, burelen, het lokaal van de heemkundige kring en het archiefdepot. 

Cinema Majestic Harelbeke Jukeboxmuseum Menen (c) Fotofriends Menen

JUKEBOXMUSEUM Menen

Geen cinemabezoek zonder afsluitend cafébezoek. Denk je ook wel eens aan de tijd terug dat de jukebox een vast onderdeel van het cafémeubilair vormde? Het Jukeboxbelevingscentrum beschikt over een 100-tal speelklare jukeboxen, duizenden singels en een 350-tal radio’s uit de periode 1926-1950.

CINEMA NOSTALGIA en CINEMA SANSEVERIA in CC De Schakel Waregem

Ter gelegenheid van Open Monumentendag opende CC De Schakel de deuren. Het cultuurcentrum werd in 1972 gebouwd als onderdeel van een voor die tijd erg gedurfd totaalproject dat het centrum van Waregem volledig hertekende. Tijdens Cinema Nostalgia werden films en oude series getoond. Cinema Sanseveria bracht beelden over het culturele leven in Waregem van de vorige eeuw.

BUDASCOOP, CINE PALACE en LIMELIGHT Kortrijk

Ook in Kortrijk openden enkele oude cinema’s de deuren. Budascoop opende halfweg de jaren ’70 de deuren als Pentascoop en was het eerste cinemaxomplex in België met vijf zalen. Nog steeds is het een uniek gebouw. Cine Palace kent een bewogen geschiedenis. Het gebouw opende in 1922 als Dancing Palace, in de jaren 50 werd het een bioscoop en lange tijd was het de enige cinema in Kortrijk waar erotische films werden vertoond. Vandaag vormt de locatie een centrum voor sociaal-artistieke buurtwerking. Limlight tot slot, oorspronkelijk bioscoop ‘De Gouden Lanteern’, werd in 1921 gebouwd in art-decostijl naar ontwerp van architect Richard Acke. In de jaren 70 vernaderde de naam in Kinema Orly en na de verbouwingen in 1980 werd het Limelight. In het begin van de 21ste eeuw vond muziekcentrum De Kreun er enkele jaren onderdak.

Cine Palace Kortrijk Cinema Limelight Kortrijk

Documenten/Links