BEZETTERING 14-18. Oorlogsaffiches die blijven plakken

Bezettering 14-18
ontsluiting

BEZETTERING 14-18 vertelt het verhaal van communicatie en oorlog, van letterzetters en bezetters.

Tentoonstelling BEZETTERING 14-18

Van november 2016 tot 11 november 2018 reisde de mobiele tentoonstelling Bezettering 14-18 langs cultuurhuizen, bibliotheken en archieven in Zuid-West-Vlaanderen. Gelijktijdig doken er affiches op in het straatbeeld - zo keerden ze terug naar de plek waar ze 100 jaar geleden werden aangeplakt. 

Tentoonstelling BEZETTERING 14-18

Educatief pakket BEZETTERING 14-18

Met het educatief pakket ‘Bezettering 14-18’ kan je creatief aan de slag met enkele tekstaffiches uit de Eerste Wereldoorlog. Kokers vol tekstaffiches brengen het verhaal van de Eerste Wereldoorlog en communicatie tot in de klas. Het pakket is gemaakt voor leerlingen uit de derde graad lager onderwijs en werd ontwikkeld door Casa Blanca vzw.

Educatief pakket BEZETTERING 14-18 Reserveer BEZETTERING 14-18

Tekstaffiches digitaal

De meeste gemeenten bewaren in het archief een eigen collectie affiches. Door de oorlogssituatie werden vele van deze affiches gedrukt op minderwaardig papier, of waren ze al beschadigd voor ze in het archief terecht kwamen. De laatste jaren komen deze interessante bronnen steeds meer onder de aandacht. Via zowel een project van de Provinciale bibliotheek van West-Vlaanderen, Tolhuis, als via het door de Vlaamse overheid gesubsidieerde project 'Met de rug tegen de muur: tekstaffiches WO I', gecoördineerd vanuit het Stadsarchief Gent, werden en worden affiches geïnventariseerd en gedigitaliseerd. Naar aanleiding van de tentoonstelling werden ook heel wat Zuid-West-Vlaamse affiches gedigitaliseerd.   

MEER INFO

Projectcoördinator: zuidwest
Projectpartners: Rijksarchief Kortrijk, de dertien steden en gemeenten van Zuid-West-Vlaanderen
Contact: Lieze Neyts, lieze@zuidwest.be, 056 24 16 16