150 jaar Stijn Streuvels

ontsluiting

Op 3 oktober 2021 is het 150 jaar geleden dat schrijver Stijn Streuvels (1871-1969) in Heule het levenslicht zag. Vanuit zijn Lijsternest in Ingooigem zal hij zich ruim 60 jaar lang met hart en ziel wijden aan het schrijverschap. Zijn expressieve taal en universele thema’s maken van Streuvels een schrijver van wereldformaat die tot op vandaag relevant blijft. Dit najaar trekt een stoet van heel diverse activiteiten door de regio om de 150e verjaardag van de meester te vieren en zijn nalatenschap op een frisse en actuele manier onder de aandacht te brengen. 

 

Bekijk het volledige programma op

www.150jaarstreuvels.be

 

Activiteit in de kijker: Streuvels. De virtuoze taalkronkelaar

Een multidisciplinaire evocatie schetst het leven van de beroemde schrijver, van prille jeugd tot maturiteit. Een verteller kruipt in de huid van de auteur en laat tal van personages uit het rijke oeuvre van de literator theatraal tot leven komen. Zo treden figuren uit ‘Het leven en de dood in de ast’ in dialoog met ‘Alma met de vlassen haren’, en brengt ‘Mira’ naast ‘Jan Vindeveugel’ een ode aan het Vlaamse landleven.

Een kleine groep bevlogen acteurs brengt het universum van Streuvels tot leven in een bedwelmende mix van livemuziek, beklijvende videoprojecties van het jongerencollectief Spacemakers (JH Krak Avelgem) en bezwerende choreografieën van Ariadne-Eureka (Anzegem).

De evocatie speelt in oktober 2021 in 3 verschillende gemeenten die onlosmakelijk verbonden zijn met de levenswandel van Stijn Streuvels. De voorstelling gaat in première in Heule, waar hij 150 jaar geleden geboren werd. Daarna zijn er nog voorstellingen in Avelgem, het dorp waar hij 18 jaar als bakker werkte, en Anzegem, waar hij in het landelijke Ingooigem zijn Lijsternest als schrijverslocatie had.

  • Regie: Ludwig Poignie
  • Acteurs: Stefaan Demerie / Ronny Vanmaercke / Joy Vanmaercke / Filip Santens / Carlos Decock / Ilse Naessens / Ann Dubuquoy / Dieter Santy/ Claudine Heyse 
  • Muziek: Gilles Vandenabeele – accordeonist
  • Dans: Ariadne-Eureka onder leiding van Linda Demeulemeester 
  • Visuals: Spacemakers Avelgem
  • Techniek: Frederic Vercaemst

Praktisch

  • 16 oktober 2021 - De Stringe (Anzegem) / Tickets
  • 17 oktober 2021 - Spikkerelle (Avelgem) / Tickets
  • 22 oktober 2021 - OC De Vonke (Heule) / Tickets