Lezing / film: Mijn ontmoetingen met de Duivel - Arnold-Jan Scheer

Kerlinga & Saeftinghekring Kortrijk verwelkomen dhr. Arnold-Jan Scheer, bekend van zijn reportages / boeken als 'Wild Geraas' en 'Zwarte Sinterklazen'. We krijgen fragmenten te zien van nieuw beeldmateriaal, een nieuwe film. Ook de achtergrond van het maken van de nieuwste film en het verloop van het onderzoek komen aan bod. Dit alles gevolgd door een vragenronde. De film gaat over een ...


Waar
museum 1302
Begijnhofpark z/n, 8500 Kortrijk
Wanneer
This event is finished.
Organisatie
Traditie vzw
Prijs
free Basistarief: 0,00 €
Reservatie
kerlinga@traditie.be
Contact
kerlinga@traditie.be
Age
15+

Kerlinga & Saeftinghekring Kortrijk verwelkomen dhr. Arnold-Jan Scheer, bekend van zijn reportages / boeken als 'Wild Geraas' en 'Zwarte Sinterklazen'. We krijgen fragmenten te zien van nieuw beeldmateriaal, een nieuwe film. Ook de achtergrond van het maken van de nieuwste film en het verloop van het onderzoek komen aan bod. Dit alles gevolgd door een vragenronde.

De film gaat over een zoektocht naar de oorsprong van het Sinterklaasfeest en van Zwarte Piet. Naar hun historische lagen, die ze in de loop der eeuwen hebben gekregen. Uit riten, rituelen en feesten die dhr. A-J Scheer in 20 jaar filmde blijkt dat het syncretische figuren uit een oeroude vruchtbaarheidscultus zijn, waar allerlei lagen overheen gekomen zijn. Daardoor worden ze niet meer als zodanig herkend. De kerk heeft er veel invloed op uitgeoefend en op dit moment probeert men ze opnieuw te veranderen.

Afspraak in (museum) Kortrijk 1302, Begijnhofpark te Kortrijk op 2 november.

Bezoek alvast ook https://www.wildgeraasdefilm.nl/

Tot dan!

Bron: UiTinVlaanderen.be