Aardappelen schillen of zuurvrij verpakken?

Foto Stadsarchief Waregem

Zeg niet te gauw ‘we moeten er geen tekeningetje bij maken’. Dat kan namelijk heel lucratief zijn, zoals deze eerder zorg-wekkende anekdote over de Kortrijkse striptekenaar Maurice De Bevere bewijst. Morris, zoals zijn veel bekendere pseudoniem luidt, werkt in de jaren vijftig in de Verenigde Staten aan zijn stripreeks ‘Lucky Luke’. De tekeningen die hij voor de weekbladen Robbedoes en Spirou maakt, stuurt hij naar een tante in Brussel, die ze vervolgens binnen brengt op de redactie. De reeds gepubliceerde originelen neemt ze terug mee naar huis. Daar vindt ze er niets beter op dan ze te gebruiken om … aardappelen boven te schillen. Originelen die vandaag een fortuin waard zijn. Maar daar stond tante destijds, enigszins begrijpelijk gezien de nog bescheiden status van Morris, niet bij stil. Een hartverscheurende, maar kostbare les.

Vandaag behandelen archieven en musea binnenkomende documenten met de grootste zorg. Ze worden onderzocht, op waarde geschat en in de juiste omstandigheden bewaard. Een toonbeeld van papieren ijver is kunstenaar Johan van Geluwe, die in verzamelen en ordenen van papieren een volwaardige artistieke praktijk ziet. Zo is hij directeur-conservator én archivaris van zijn eigen, fictieve museum M.O.M.: The Museum of Museums is gevuld met briefpapier, enveloppen en ander drukwerk van bestaande musea, die de kunstenaar himself voorziet van een nummer, etiket en het statige stempel met cirkelvormige museumlogo.

In 2012 schenkt Johan van Geluwe zijn volledige archief en collectie aan de stad Waregem, waar hij trouwens ereburger van is. De stad besluit een afzonderlijk depot vrij te maken en dat Museum of Museums te noemen. Het depot wordt verwend met onder meer uitstekende isolatie en de juiste klimaatregeling. Nieuwe overdrachten – jaarlijks komen er nog stukken bij – worden gefotografeerd, beschreven, verpakt in noppenfolie en/of zuurvrije archiefdozen, en ten slotte genummerd. Alle gegevens worden zorgvuldig genoteerd in een bestand en na controle (met foto) op de Provinciale erfgoeddatabank ‘Erfgoedzinzicht’ geplaatst. De inventarisatie verloopt vlot omdat Johan nog altijd persoonlijk alle stukken ordent en van etiketten voorziet.

Zie ook